Rullande trottoar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ett rullband (även rullramp, transportband, rullande trottoar m.m.) är ett transportmedel för personer. De liknar rulltrappor men är svagt lutande (rullramp) eller helt horisontella (rullande trottoar).

Användningsområden[redigera | redigera wikitext]

De finns bland annat på flygplatser, tunnelbanestationer och varuhus för att spara tid vid långa gångavstånd eller för att kunna ta med sig shoppingvagnen till olika våningar. De har antingen metallplattor ungefär som rulltrappor eller band av gummi. Hastigheten är runt 2-4 km/h.

För att shoppingvagnarna inte skall rulla ner är hjulen utformade på så sätt att de låser sig fast i räflingen på rullbandet. Lutande rullband tar mycket mer plats än rulltrappor på grund av den svaga lutningsvinkelm som ligger mellan 10° och 12°.[1]

Det finns snabbrullband med upp till 9 km/h (15 km/h har provats men avvisats), till exempel i Paris och Toronto. Då måste man ha något sätt att accelerera upp passagerarna, eftersom hastigheten i början och slutet bör vara högst 3-4 km/h.

Exempel på installationer[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns en lutande rullande trottoar på Arlanda flygplats (Sky City), samt på Frölunda torg. I Stockholms tunnelbana finns rullband bl. a. på stationerna T-centralen (icke lutande), Fridhemsplan, Ropsten, Rådhuset samt Vårby gård (sistnämnda är av gummi, oklart om den är i drift).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Uppgift enligt Schindler

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]