Rumlaborg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rumlaborg
Borg
Plansch föreställande Rumlaborgs ruin skapad av Erik Dahlbergh under 1600-talet.
Plansch föreställande Rumlaborgs ruin skapad av Erik Dahlbergh under 1600-talet.


Land Sverige
Landskap Småland
Län Jönköping
Kommun Jönköping
Socken Huskvarna
Koordinater 57°47′30″N 14°16′01″E / 57.79166°N 14.26693°Ö / 57.79166; 14.26693
Kulturmärkning
Fast fornlämning
 - FMIS beteckn Hakarp 26:1
Information från FMIS.
Lusthuset på Rumlaborg

Rumlaborg i Huskvarna i Hakarps socken i nuvarande Jönköpings kommun var en medeltidsborg som fram till mitten av 1500-talet gav namn åt dåvarande Rumlaborgs län.

Rumlaborg, som från början hette Humlaborg, har fått sitt namn efter biskopsgården Humblarum som anlades under 1200- eller tidigt 1300-tal. År 1366 lät Albrekt av Mecklenburg uppföra ett befäst hus på platsen. Det fungerade som ett skydd för "riksvägen" mot Östergötland och mot de danska trupper som tidvis drog upp genom landet. Vid Engelbrekts resning 1434 försvarades Rumlaborg av Erik av Pommerns riddare Otto Snapp. Borgen brändes dock ner av upprorsmännen och återuppbyggdes först 1448 av Karl Knutsson (Bonde). Då borgen 1452 belägrades av danskarna valde kommendanten Eggert Krummedige att ställa sig på danskarnas sida. Borgen intogs dock senare av Eric Nipertz. 1464 belägrades borgen på nytt i samband med Karl Knutssons förnyade maktövertagande. Den intogs av Kettil Karlsson (Vasa) som såg till att hans bror Erik Karlsson (Vasa) blev hövitsman. Under Sten Sture den äldres tid förstördes borgen och fick därefter förfalla. Gustav Vasa kom vid sitt makttillträde i stället att satsa på befästandet av Jönköpingshus.[1]

På 1850-talet utjämnades området och gjordes om till park i vilken ett lusthus byggdes.

På 1930-talet restaurerades ruinen varvid arkeologiska undersökningen företogs.[2]

Rumlaborg är beläget i Huskvarna nära västra avfarten från motorväg E4. Strax väster om Rumlaborg rinner Huskvarnaån, som tidigare hette Humlarumlaån. Vid Rumlaborg gick vägen över Huskvarnaån på en bro av tvärställda stockar, kallad Kavlabron. Den användes i det längsta av ortsbefolkningen som genväg till Sannaområdet, men försågs på 1940-talet med skyltar som meddelade att "Gångtrafik tillåtes på egen risk".

Kvar av den forntida borgen finns en kärna, bestående av en oregelbunden kulle, två skansvallar och tre vallgravar. I Huskvarna stadsmuseum, inrymt i det gamla Kruthuset vid Vätterstranden, finns samlingar från de utgrävningar som gjorts vid borgen.

Bordtennisklubben Rumlaborgs BTK har hämtat sitt namn från platsen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sällsamheter i Småland del 3, s. 28-29.
  2. ^ Sällsamheter i Småland del 3, s. 29.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]