Rupert knekt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rupert Knekt, till vänster, hjälper tomten, i mitten, att dela ut julklappar

Rupert knekt (tyska: Knecht Ruprecht) var en gestalt som tidigare uppträdde i nordtyska julupptåg. I gamla tider kom Rupert knekt tillsammans med en vänligare karaktär (se nedan). Idag är gestaltens ursprungliga betydelse nästan bortglömd och Rupert knekt sammanblandas med Nikolaus eller till och med jultomten.

Rupert knekt kommer in med ett ris i handen och en sockertoppsformig gråpappersmössa på huvudet. Ofta är han klädd i brun och svart ulster. Han håller en allvarlig räfst med barnen för deras förseelser, vilka han under hotelser uppräknar. När han står i begrepp att bortföra de förskrämda små barnen, kommer i rätt tid den milde, vitklädde Kinkeljes (förvrängning av tyska Kindlein Jesus, Jesusbarnet), som väl i början blir vred, då han får höra om de många pojkstrecken, och vill gå sin väg, men slutligen blidkas, kör ut Rupert och skänker julklappar åt barnen, under villkor, att de för framtiden rätta sina fel. Detta julupptåg uppges ha på ett och annat håll efter tysk förebild uppförts även i Sverige.

På vissa håll motsvaras Rupert av Martin – så till exempel i Estland och Finland -, på andra av Nikolaus.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Rupert knekt, 1904–1926.