Ruperts land

Från Wikipedia
Karta över Ruperts land.

Ruperts land var ett territorium i Brittiska Amerika, senare Brittiska Nordamerika, som bestod av det område som avvattnades i Hudson Bay.

Hudson Bay-kompaniet[redigera | redigera wikitext]

Ruperts land, som fick sitt namn efter prins Rupert av Pfalz, var från 1670 till 1870 förlänat till Hudson Bay-kompaniet, placerat i York Factory, vilket där utövade en nominell territoriell suveränitet i form av lagstiftande, dömande och verkställande makt.

Kanada[redigera | redigera wikitext]

Större delen av Ruperts land såldes genom Rupert's Land Act 1868 till Kanada 1870 och stora delar av området hamnade i Northwest Territories[1], men de södra delarna hade då genom det Anglo-Amerikanska fördraget 1818 avståtts till Förenta Staterna. Det område som ingick i Ruperts land ligger i dag i hela Manitoba, större delen av Saskatchewan, södra Alberta, södra Nunavut, norra delarna av Ontario och Québec, såväl som delar av Minnesota och North Dakota samt mycket små delar av Montana och South Dakota.

Territoriell utveckling[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Rupert's Land, 29 maj 2011.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Northwest Territories” (på engelska). World Statesmen. http://www.worldstatesmen.org/Canada_Provinces_A-O.html#Northwest. Läst 10 november 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]