Rusinga

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rusinga (Rusingaön) är en av öarna i nordöstra delen av Viktoriasjön, som är den del som tillhör Kenya.

Rusinga (Rusingaön), är en av de större öarna i Viktoriasjön. Den är belägen i nordöstra delen av sjön och tillhör Kenya. Ön är 16 km på längden och 5 km på bredden.[1] Ön är framförallt känd för sina talrika fossil från miocen-epoken.

Språket på ön[redigera | redigera wikitext]

Det lokala språket är Luo, även om förfäderna till dem som idag befolkar ön var Suba, vilka kom till ön i båtar för hundratals år sedan från Uganda som krigsflyktingar.[2]

Näringar på ön[redigera | redigera wikitext]

Huvudnäringarna på ön är jordbruk, som är självförsörjningsinriktat, samt fiske. De två största grödorna är majs och hirs. Tilapia fiskas ännu, även om den likt alla andra lokala fiskearter kraftigt decimerats på grund av Nilabborren, som planterades in 1954.

Fossil från miocen-epoken[redigera | redigera wikitext]

Rusinga är känt för sina talrika fossil av däggdjur från miocen-epoken. Fynd som är upp till 18 miljoner år gamla.[3] Systematisk forskning och utgrävningar påbörjades av Leakey-expeditionen 1947-1948 och har sedan dess fortsatt, om än sporadiskt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Se googlekartan här [1] och en vägkarta här[2]. En distriktskarta finns här[3]
  2. ^ See Suba at the ethnologue.com website.
  3. ^ For a Potassium-Argon determination of the date refer to Miocene Stratigraphy and Age Determinations, Rusinga Island, Kenya, article by J. A. VAN COUVERING & J. A. MILLER in Nature 221, 628 - 632 (15 February 1969). The abstract and bibliography are displayed no charge.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]