Ruth Teitelbaum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ruth Teitelbaum
Ruth Teitelbaum.png
FöddRuth Lichterman
1924
Dallas, USA
Död9 augusti 1986[1]
Dallas, USA
Medborgare iUSA
Utbildad vidHunter College Arbcom ru editing.svg
SysselsättningMatematiker, programmerare, ingenjör, datavetare
ArbetsgivareUniversity of Pennsylvania
Utmärkelser
Women in Technology Hall of Fame (1997)
Women in Technology International
Redigera Wikidata
Ruth Teitelbaum (på huk) och Marlyn Wescoff (stående) i arbete med ENIAC 1946.

Ruth Teitelbaum, född Lichterman 1924 i Dallas, död 1986 i Dallas, var en amerikansk programmerare och matematiker.

Tillsammans med matematikerna Jean Bartik, Betty Holberton, Kay McNulty, Frances V. Spence och Marlyn Wescoff rekryterades hon 1945 av den amerikanska armén för att arbeta med ett hemligt projekt. Projektet var världens första elektroniska dator Electronic Numerical Integrator And Computer (ENIAC). Syftet med ENIAC var att göra avancerade beräkningar på projektilbanor. De sex kvinnorna kan sägas vara de första i världen att programmera en faktisk dator. Inledningsvis fick de inte se ENIAC eftersom de inte hade rätt säkerhetsklassificering och beräkningarna gjordes i stället från tryckta kopplingsscheman som beskrev datorn. När ENIAC visades upp för första gången i februari 1946 skapade den stora rubriker i media över hela världen. Kvinnorna som programmerat ENIAC nämndes dock inte vid namn och de blev inte inbjudna till den efterföljande middagen. Detta resulterade i att de inte heller omnämndes i några av tidningsartiklarna och deras insats föll i glömska. Det var inte förrän 1996 som deras insatser började åter började uppmärksammas och kunde ta plats i den tekniska historien.[2][3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ omnämnd som: Ruth Teitelbaum, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ ”Kvinnor knyts till hemligt projekt – blir världens första programmerare”. Internetmuseum. https://www.internetmuseum.se/tidslinjen/kvinnorna-som-programmerar-eniac/. Läst 12 oktober 2020. 
  3. ^ Jr, Thomas Petzinger (22 november 1996). ”Female Pioneers Fostered Practicality of Computers” (på amerikansk engelska). Wall Street Journal. ISSN 0099-9660. https://www.wsj.com/articles/SB848618358629375500. Läst 12 oktober 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]