Ryggskott

Från Wikipedia

[källa behövs]

Ryggskott
Latin: lumbago, lumbodynia
Ryggskott är smärta i muskler och skelett i nedre del av ryggen.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10M54.5
ICD-9724.2
Medlineplus007422 007425
eMedicinepmr/73 
MeSHsvensk engelsk

Ryggskott eller akut lumbago, innebär tillfällig ryggsmärta som kan vara väldigt smärtsam. Smärtan kan komma på hastigt eller mera gradvis. Prognosen är oftast mycket god, 60% är helt smärtfria inom 2 veckor och 80-90% inom 3 månader.[1] 80% av alla människor drabbas av ryggsmärta någon gång i livet.

Ofta är det olika typer av lyft eller rörelser som utlöser smärtan. Inte sällan kan den komma på i samband med uppstigning på morgonen. Orsaken är oftast okänd[1]. Smärtan är oftast lokaliserad någonstans mellan nedersta revbenet och nedre del av skinkor, glutealvecken, men kan stråla fram i mage och ner i ljumskar. I början gör det ofta väldigt ont att röra sig, vanligt är att framåtböjning av rygg är smärtsam samt sittande.

Smärtintensiteten kan variera, från handikappande till lättare problem. För fördjupning se artikel om ländryggssmärta.

Behandling

Självläker i de allra flesta fall helt utan särskilda åtgärder. De viktigaste råden är att försöka vara så aktiv man kan och undvika vara sängliggande för mycket. Små korta promenader är ofta gynnsamt. Om man inte är bra på några veckor är det bra att söka vård, läkare eller sjukgymnast.[2]

Man kan smärtlindra med NSAID och paracetamol[2].

För fördjupning, se artikel om ländryggssmärta.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]