Swedish Space Corporation

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Rymdbolaget)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Swedish Space Corporation
SSP s antenner Ågesta, 2018.jpg
Antennanläggningen i Ågesta
Org.nr556166-5836
TypStatligt aktiebolag
HuvudkontorSverige Solna, Sverige
NyckelpersonerMonica Lingegård
Styrelseordförande
Stefan Gardefjord
VD
BranschRymdfart
Antal anställda488 – 2019
Historia
Grundat1972
GrundareSveriges riksdag
Ekonomi
Omsättning 1,038 miljarder SEK
Rörelseresultat 30,45 miljoner SEK
Vinst efter skatt 9,954 miljoner SEK
Tillgångar 1,355 miljarder SEK
Eget kapital 475,341 miljoner SEK
Struktur
ÄgareSvenska staten – 100%
ModerbolagRegeringskansliet
DotterbolagLista över dotterbolag
Övrigt
SloganLeading global provider of advanced space services.
WebbplatsSSCspace.com
FotnoterStatistik från 2019 års bokslut.[1]

Swedish Space Corporation, SSC, registrerat som Svenska rymdaktiebolaget, tidigare benämnt Rymdbolaget, är ett svenskt rymdteknikföretag. I verksamheten ingår bland annat utvecklings- och testarbete, uppskjutningar samt drift och underhåll av rymd- och flygsystem.

I Sverige bedriver SSC-koncernen verksamhet på tre orter: Solna, Kiruna och Ågesta. På senare år har företaget expanderat utanför Sverige och har nu verksamhet i Australien, Tyskland, Nederländerna och Chile samt i USA. Representationskontor finns också i Kina, Thailand och i Förenade Arabemiraten. SSC har ca 500 anställda runtom i världen och omsatte 935 miljoner kronor 2017.

År 2011 ändrades namnet från Rymdbolaget till SSC som står för Swedish Space Corporation.

Verksamhetsområden[redigera | redigera wikitext]

Utveckling av rymdsystem[redigera | redigera wikitext]

SSC konstruerar, utvecklar och testar olika typer av rymdsystem – raketsystem, delsystem och experimentutrustning för forskning i, rymd- eller rymdnära miljö. Vanliga tillämningsområden är tyngdlöshet, atmosfärsforskning samt test och validering av rymdrelaterade system. Företaget har fyrtio års erfarenhet av att hjälpa rymdorganisationer, företag, kommersiella aktörer och forskningsinstitut att få tillgång till rymden. SSC har specialistkompetens inom satellitkommunikation, raket- och ballongsystem, uppsändning av raketer och ballonger, konsulttjänster åt satellitoperatörer.

Uppsändning av raketer och ballonger[redigera | redigera wikitext]

Från Esrange Space Center, SSC:s anläggning nära Kiruna, sänds experiment upp på sondraketer för olika forskningändamål. Man sänder också upp experiment och mätinstrument med höghöjdsballonger för forskning inom astrofysik, astronomi och aeronomi (atmosfärstudier).

Satellitkommunikation[redigera | redigera wikitext]

Esrange har en av världens mest aktiva civila satellitstationer, som kommunicerar med olika typer av satelliter. De flesta vetenskapliga satelliter liksom många jordobservationssatelliter går i en bana över jordens poler. Stationen på Esrange, som ligger ovanför polcirkeln, har utmärkta förhållanden för regelbunden kontakt med dessa satelliter eftersom de passerar inom räckhåll flera gånger per dygn. 1978 invigdes satellitstationen på Esrange. Idag är stationen en av världens mest använda. Satellitoperatörerna har dagligen 140 kontakter med olika satelliter. Satellitstationen ingår i SSC:s världsomspännande nätverk av markstationer som använder såväl koncernens egna som anlitade satellitstationer runt om i världen. SSC har egna markstationer i USA, Chile, Sverige och Australien.

SSC har också en kommunikationscentral, Stockholm Teleport, och köpte 2008 en satellitstation i Chile. Dessutom finns ett tyskt dotterbolag, LSE, som tillhandahåller konsulttjänster inom satellitstyrning. LSE i sin tur äger det holländska bolaget Aurora Technology som också tillhandahåller konsulttjänster inom rymdsektorn.

SSC förvärvade 2009 det amerikanska bolaget USN, som från januari 2016 bytte namn till SSC Space US, Inc, som tillhandahåller satellitdriftstjänster på den amerikanska kontinenten. SSC och SSC Space US har under flera år gemensamt drivit det globala markstationsnätverket, SSC Universal Space Network, tidigare PrioraNet.

Verksamhetsorter[redigera | redigera wikitext]

 • Solna (huvudkontor och utvecklingscenter)
 • Esrange Space Center, Kiruna (uppsändnings- och testtjänster samt satellitkommunikation)
 • Ågesta (teleporttjänster)
 • Salmijärvi (satellitdrift för ESA)
 • Peking (representationskontor)
 • Bangkok (representationskontor)

Helägda dotterbolag[redigera | redigera wikitext]

 • Aurora Technology, Lisse (Nederländerna) (konsulter inom satellitdrift)
 • LSE Space, München och Darmstadt (Tyskland)(konsulter inom satellitdrift)
 • SSC Space Chile, Santiago (satellitstation)
 • SSC Space Canada, Inuvik (satellitstation)
 • SSC Space Australia, Yatharagga (satellitstation)
 • SSC Space US, Inc., USA (satellitdriftstjänster)

Historik[redigera | redigera wikitext]

Rymdbolaget bildades av riksdagen 1972 för att vara verkställande organ för Statens Delegation för Rymdverksamhet, (numera Rymdstyrelsen). Bolaget bildades av raketbasen Esrange och den Rymdtekniska Gruppen i Solna. Esrange var under perioden 1966-1972 en europeisk anläggning men övergick 1972 i svensk ägo. Rymdtekniska Gruppen (RTG) hade under perioden 1962-1972 olika huvudmän bl.a. Meteorologiska Institutionen vid Stockholms Universitet. RTG genomförde bl.a. de uppsändningar av forskningsraketer som skedde från Nausta och Kronogård vid Vidselfältet under somrarna 1961-1964.

SSC har numera inga myndighetsuppgifter. Företaget ägs till 100% av svenska staten.

I juli 2011 avyttrade SSC den division som bygger satelliter till det tyska företaget OHB som bildade ett svenskt dotterbolag, OHB-Sweden.

SSC har utvecklat flygburna havsövervakningssystem som används av kustbevakningsorganisationer över hela världen. Den verksamheten avyttrades 2014 och ägs nu av Sjöland & Thyselius (S&T). Företaget heter S&T Airborne Systems. [2]

SSC ansvarade tidigare för drift, underhåll och utveckling av provsystem på provplatsen Vidsel på uppdrag av Försvarets materielverk (FMV). Verksamheten övertogs av FMV den 31 mars 2018. [3]

Kunder[redigera | redigera wikitext]

De största kunderna inom rymdsystemutveckling och uppsändningstjänster är Rymdstyrelsen och den europeiska rymdorganisationen ESA. Satellitdriftsjänster och satellitkonsulttjänster bedrivs åt satellitägare, satellitoperatörer och rymdorganisationer över hela världen. Havsövervakningssystem har sålts till kustbevakningsorganisationer i många länder. Tester av rymd- och flygsystem bedrivs åt såväl svenska som utländska företag och försvarsmakter.

I början av 2010 avslöjade Sveriges Television att Rymdbolaget, numera SSC försökt sälja havsövervakningssystem till Muammar al-Gaddafis regim i Libyen. En representant för bolaget menade att "Vi kan hjälpa er att hålla efter flyktingsituationen utmed gränserna och ute på Medelhavet".[4] Rymdbolaget har idag inga affärer med Libyen.[5]

Satelliter utvecklade av Rymdbolaget[redigera | redigera wikitext]

Satellitprojekt under Rymdbolagets ledning[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]