Rysk nationell enighet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Rysk nationell enighet, Русское Национальное Единство (RNE) är ett högerextremistiskt politiskt parti, av vissa ansett som ett nynazistiskt parti i Ryssland, bildat 16 oktober 1990 av Aleksandr Barkasjov och andra avhoppare från Nationalpatriotiska fronten.

Rnuflag.jpg

RNE har en rödvit svastika som symbol i sin partiflagga och marscherar i svarta uniformer och militärkängor.

Under den ryska konstitutionella krisen 1993 stödde RNE duman i konflikten med president Boris Jeltsin och deltog i patrullerandet utanför den vita parlamentsbyggnaden. Efter Jeltsins seger jobbade RNE underjordiskt en tid men lyckades senare samma år bli registrerad som en förening för "militär och patriotisk fostran".

Den 15 oktober 1995 samlades 304 ombud från 37 partidistrikt till RNE:s riksmöte i Moskva.

RNE-aktivister tog på sig ansvaret för ett bombattentat mot en synagoga i Moskva den 13 maj 1998. Partimedlemmar har upprepade gånger dömts för attacker på judar och andra etniska minoriteter.

1999 utbröt det Andra Tjetjenienkriget. RNE backade ivrigt upp kriget och försvarade de officerare som kom att anklagas för brott mot folkrätten. Samma år nådde RNE sin hittills högsta popularitet, med över 100 000 aktiva medlemmar över hela Ryssland. Då lät Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov stänga RNE:s partihögkvarter, stoppa genomförandet av det andra riksmötet i staden och förbjuda organisationen att verka i Moskva.

RNE föll därefter isär i flera olika organisationer och har aldrig riktigt återhämtat sig sedan dess.


Källor[redigera | redigera wikitext]