Ryska kyrkan, Visby

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ryska kyrkan, eller S:t Nikolaj var en kyrkobyggnad (ruin) i Visby i Visby stiftGotland.

Det tidigaste skriftliga belägget för en rysk handelsgård i Visby är från 1259, men förmodligen har den funnits där sedan mitten av 1100-talet, samtidig med att gutarna övertog ”Farmannagården” i Novogorod.. När stenkyrkan uppförts är dock osäkert, men sannolikt någon gång strax efter gårdens etablerande.

1461 uppges i en tendentiös skrivelse att ryssarna tidigare haft två kyrkor på Gotland, vilket säkert inte var riktigt. Förmodligen har man missuppfattat eller förvrängt att ryssarna haft två gårdar, vilket även gotlänningarna hade i Novgorod. Kyrkan torde ha varit såväl församlingskyrka för de i Visby bosatta ryssarna som gästkyrka för de besökande ryska köpmännen.

Ännu 1371 tycks gården och kyrkan ha använts, men den kan ha övergivits i samband med den stora branden 1400. Själva kyrkan utgjordes av ett rektangulärt kapell om ca 11 × 7 meter. I mitten av långhuset fanns fyra fyrkantspelare som sannolikt uppbar ett litet runt kupoltorn. I absiden stod ett kvadratiskt altare, så som sed är i ortodoxa kyrkor.

Vid Stora torgets i Visby nordöstra hörn gjordes en utgrävning 1971, varvid man hittade grundmurar och pelarfundament som tros ha tillhört ryska kyrkan. Fastigheten fick då namnet ”Ryska gården”. [1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ryska kyrkan och Ryska gården Arkiverad 13 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine., Visbys och Region Gotlands webbplats, läst 8 oktober 2014
  • Dick Wase, Kyrkorna i Visby, i Gotländskt arkiv 1990.
  • Dick Wase, Kyrkorna i Visby - nya rön, i Gotländskt arkiv 2002.