Ryssja

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ryssja i flätad en, en tidigare vanlig model. Foto: Boatbuilder
Ålryssjor, Nederländerna (i södra Sverige benämnda hommor)

Ryssja är ett fiskeredskap. De tidigare ryssjor som tillverkades fram till senare delen av 1800-talet var tillverkade i flätade vidjor av en, likt korgflätning. Dessa äldre ryssjor var inte utrustade med fångstarmar som ibland senare sydda nätryssjor.

En ryssja är ett passivt fiskeredskap av instängningstyp som kan vara cylinder- eller strutformad och gjord av nät uppsatt över en serie av ringar eller bågar. Ryssjan består inuti av en serie av avsmalnande strutar som fisken lätt kan simma in igenom, men har svårt att hitta ut bakvägen ur. På så vis samlas fisk som kommer in i ryssjan i den sista struten och kan tömmas ut när ryssjan vittjas.

Ofta sätts flera ryssjor ihop till en länk. En sådan parryssja består av två motståede strutar med en ledarm.

Redskapet läggs på botten och hålls utsträckt med hjälp av tyngder eller draggar. I fångständen som är den större delen av en ryssja sitter ofta armar, ett vertikalt nät som med tyngder och flöten står längs med botten och leder in fisk i ryssjan. En ryssja kan ha armen monterad i centrum (vilket är vanligt med ålryssjor, också kallade hommor) eller också kan den vara utrustad med en arm på var sida om denna. Ryssjor för ål har även satts ut i länkar för upptagning med dragmaskin.

Ryssjor finns till exempel för ål (med små maskor) eller för torsk samt för de flesta fiskarter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]