Rysslands demografi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rysslands demografi
RUS SbA1y20210101.png
Befolkning143 759 445 (Krim exkluderat)
146 171 015 (Krim inkluderat)
Befolkningstäthet8,4 inv./km²
Födelsetal12,9/1 000 invånare
Dödstal12,9/1 000 invånare
Förväntad levnadslängd
• män67,75 år (2018)
• kvinnor77,82 år (2018)
Summerad fruktsamhet1,6 barn/kvinna[1] (2021)
Spädbarnsdödlighet4,9/1 000 födslar (2019)

Ryssland demografi beskriver befolkningssammansättningen i förbundsrepubliken Ryssland, och övervakas av statistikmyndigheten Rosstat. Den ryska befolkningssammansättningen utmärker sig med höga mortalitetstal och låg förväntad levnadslängd, framför allt inom gruppen män. Rysslands befolkning minskar, och under år 2021 uppgick minskningen till fler än en miljon invånare.[2][3]

Rysslands yta är ungefär 17 miljoner kvadratkilometer, vilket gör Ryssland till världens ytmässigt största land. Ryssland är ett glest befolkat land, där de flesta bor i huvudstaden Moskva, längs Finska viken, vid Svarta havet, vid Uralbergen och i de sydöstra delarna av landet nära den nordkoreanska gränsen.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Démographie de la Russie.png
Förändringar av de centrala demografiska indikatorerna (fruktsamhet, dödlighet och naturlig ökning) mellan 1950 och 2008.

Enligt den ryska folkräkningen 2002 hade Ryssland en befolkning på 145,2 miljoner människor varav 106 miljoner bodde i de europeiska delarna och 39 miljoner bodde i de asiatiska delarna.

Enligt uppskattning från år 2006 har landet omkring 142 400 000 invånare. Rysslands befolkning har sedan 1990-talet minskat drastiskt till följd av ökade dödstal i relation till de minskande födelsetalen.

Hälsa[redigera | redigera wikitext]

Medellivslängd[redigera | redigera wikitext]

År 2004 var medellivslängden i Ryssland 59 år för män och 73 år för kvinnor.

Hiv/aids[redigera | redigera wikitext]

Ryssland anses ha flest hiv-smittade utanför subsahariska Afrika. Många gånger överförs smittan via injektionssprutor som delas av narkotikamissbrukare.

Självmord[redigera | redigera wikitext]

Årligen begås 38,7 självmord per 100 000 invånare enligt WHO, det är en av de högsta frekvenserna i världen.

Abort[redigera | redigera wikitext]

Det har bedömts att det sker fler aborter än födslar i Ryssland. 2004 gjorde minst 1,6 miljoner kvinnor abort (en femtedel av dem var yngre än 18 år) och cirka 1,5 miljoner barn föddes. En orsak anses vara att ett första barns födelse gör många familjer fattiga.

Urbanisering, städer och landsbygd[redigera | redigera wikitext]

Moskva är den största staden i Ryssland, (med en befolkning på 10,4 miljoner) och är Rysslands huvudstad. Orten är även ett viktigt ekonomiskt center och har ett rikt kulturliv, med flera museer för konst, litteratur, musik, dans, historia och vetenskap. Det finns hundratals kyrkobyggnader och flera katedraler. Orten har blivit Rysslands "huvudmagnet" för investeringar från andra länder, och företagsnärvaro.

Sankt Petersburg (4,7 miljoner invånare) bildades 1703 av Peter den store som Rysslands huvudstad, och hette Petrograd under första världskriget och Leningrad efter 1924. Efter en folkomröstning 1991 ändrades namnet tillbaka till Sankt Petersburg. Under tsartiden var staden Rysslands kulturella, intellektuella, finansiella och industriella center. Då huvudstaden flyttades tillbaka till Moskva 1918 minskade stadens politiska betydelse, men den förblev ett viktigt center inom kultur, vetenskap och krigsindustri.

Novosibirsk är den största staden i Sibirien, en större industristad och en viktig stad inom transport. Det viktigaste universitetet i Ryssland, förutom Moskva och Sankt Petersburg, är Novosibirsks statsuniversitet, beläget i en förort till Novosibirsk.

Vladivostok, belägen i Ryska fjärran östern, har blivit en viktig stad för Rysslands handel inom Stillahavsregionen.

Andra viktigare storstäder är Nizjnij Novgorod, Kazan, Jekaterinburg, Krasnojarsk, Novosibirsk, Omsk, Samara, Rostov-na-Donu och Tjeljabinsk.

Landsbygdslivet i Ryssland skiljer sig från många andra länder. Byar nära storstäder påminner mer om förorterna i USA, medan byar långt bort från städerna ofta kännetecknas av fattiga levnadsförhållanden.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]