Säfferot

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Säfferot
Seseli libanotis Sturm18.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningAraliaordningen
Apiales
FamiljFlockblommiga växter
Apiaceae
SläkteSäfferotsläktet
Seseli
ArtSäfferot
S. libanotis
Vetenskapligt namn
§ Seseli libanotis
Hitta fler artiklar om växter med

Säfferot (Seseli libanotis) är en växtart i familjen flockblommiga växter.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Säfferot är en flerårig, hårig ört som kan bli över en meter hög. Stjälken är upprätt och djupt räfflad, och har vid basen rester av bladskaft. Bladen är två till tre gånger pardelade, med smala bladflikar. Säfferot blommar i juli-augusti med små vita eller rödlätta blommor som sitter i täta flockar. Blomflockarna är mångstråliga, vanligen med fler än 20 grenstrålar, och har både allmänt och enskilt svepe. Frukterna är korthåriga och har små, kvarsittande foderblad, delfrukterna har fem åsar. Säfferot kan knappast förväxlas med andra arter, den känns igen på sin hårighet, den grovt fårade stjälken och de karaktäristiska borsthåriga frukterna. Den andra arten i släktet, fliksäfferot (S. montanum) är kal och har finflikiga dill-lika blad, samt fåstråliga blomflockar.


Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Säfferot förekommer sparsamt i Syd- och Mellansverige och saknas helt i flera landskap. Den växer i torra backar och ängar på kalkrik mark.

Första fynduppgift[redigera | redigera wikitext]

Första fynduppgift är från Uppsala, Uppland och publicerades av Celsius i Kongliga Swenska Wetenskapsacademiens Handlingar 1740 (Nordstedt 1920).

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Artnamnet libanotis kommer av grekiskans libanos (rökelse) och var ett växtnamn hos Theofrastos, omkring 300 f. Kr. Det svenska säfferot omtalades redan av Linné, som uppgav att namnet användes i Östergötland.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]