Säkra perioder

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Säkra perioder syftar på de perioder under menstruationscykeln då sannolikheten för graviditet efter samlag är låg. De används ibland som en sorts enkelt preventivmedel och kallas även rytmmetoden. Problemet med säkra perioder är att de är svåra att förutsäga med större precision. Ett par som konsekvent använder metoden kommer därför att minska sannolikheten för graviditet, men inte eliminera den.

Praktiska aspekter[redigera | redigera wikitext]

Menstruationsperioden räknas från första dagen med blödning fram till dagen innan nästa blödning, i genomsnitt omkring 28 dagar (men det varierar kraftigt från kvinna till kvinna; det är helt normalt med alltifrån 24 till 36 dagars cykler). Chansen för befruktning och graviditet ökar kontinuerligt från cirka 2 % på den första menstruationsdagen fram till maximalt omkring 20 % dagarna kring ägglossningen, från omkring fyra dygn före ägglossningen till två dagar efter.

Spermierna kan vanligtvis överleva inne i kvinnan i cirka 3–5 dygn och "vänta" på att ett ägg skall komma. Ägget överlever däremot endast 12–24 timmar om det inte befruktas.

För att utnyttja detta behöver man bestämma (den sannolika) tidpunkten för ägglossningen med tillräcklig noggrannhet.

Kroppstemperaturen (basaltemperaturen) stiger något vid ägglossningen, vilket kan utnyttjas för att uppskatta när befruktning är osannolik. Tidpunkt för ägglossningen kan i hemmet upptäckas genom att bokföra kroppstemperaturen varje morgon; denna stiger några tiondels grader efter ägglossning för att återgå till bastemperatur då menstruationen återkommer. Vid lyckad befruktning bibehålls temperaturen. Det är då också möjligt att förutsäga och kanske till och med förhindra ett missfall genom att fortsätta observera temperaturen under graviditeten, då en plötsligt dalande temperaturskala skvallrar om att missfall kan vara på väg att inträffa.

I Billingsmetoden studerar man det slem som bildas i livmoderhalsen. Dess karaktär förändras inför ägglossningen från trådigt genomskinligt till tjockflytande grumligt, vilket kan användas för att bedöma när samlag inte borde kunna leda till graviditet.

Hormonnivåerna varierar under menstruationscykeln och kan mätas med urinprov.

Det säljs p-datorer, som på basen av någon eller flera av dessa faktorer (vanligen hormonnivåer eller kroppstemperatur) beräknar när de "säkra perioderna" infaller. Ett lågteknologisk hjälpmedel är ett halsband med olika färgade pärlor för olika delar av menstruationscykeln och en ring som dras framåt för varje dag.