Sällskapsdans

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sällskapsdans
Pierre Auguste Renoir - Country Dance - Google Art Project.jpg

Danse à la campagne (1883) av Pierre-Auguste Renoir.


Sällskapsdans är ett sätt att utöva pardans, som ett nöje[1] och för att träffa andra människor. Sällskapsdans är det man bedriver om man "går ut och dansar".

Etiketten för sällskapsdans varierar något mellan såväl olika länder som olika danser, men efter en eller några danser brukar man tacka för dansen och söka sig en ny danspartner. Alternativt kan relationen bli mer fast, med möjlighet till en längre parbildning. Sällskapsdans kan bedrivas i regi av ideella föreningar, men bedrivs oftast ute på lokal som en del av nöjeslivet.

I Sverige är de vanligaste sällskapsdanserna bugg och foxtrot, vilka ofta dansas på samma tillställningar. Utöver detta finns särskilda evenemang för dem som utövar danser som gammaldans, argentinsk och finsk tango, salsa och lindy hop. Bugg- och foxtrotkulturen är oftast mer nöjesbetonad medan övriga danser hålls vid liv i specialintresserade kretsar. Även dessa danser dansas ibland på dansrestauranger – kanske särskilt salsan – men till stor del sköts arrangemangen om av ideella föreningar som även lär ut dansen ifråga.

Referenser[redigera | redigera wikitext]