Särvsläktet

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Särvväxter (växter))
Särvsläktet
Vårtsärv (C. submersum)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
OrdningSärvordningen
Ceratophyllales
Bischoff
FamiljSärvväxter
Ceratophyllaceae
SläkteSärvsläktet
Ceratophyllum
Vetenskapligt namn
§ Ceratophyllum
AuktorLinné
Arter

Särvsläktet (Ceratophyllum) är ett släkte av gömfröväxter som finns över hela världen. De finns vanligen i ganska stilla vatten eller våtmarker i tropiska eller tempererade områden. Särvarna är vattenväxter och tål inte torka. De har inga rötter, men kan ibland utveckla blad som ser ut som rötter, och som förankrar växten i vattenbotten. Blommorna är små och oansenliga och han- och honblommor finns på samma planta.

Eftersom särvarna producerar mycket syre är de vanliga i sötvattenakvarium. Där är de också ett bra skydd för fiskyngel.

Släktet är det enda i familjen särvväxter,[1] som i sin tur är den enda familjen i ordningen Ceratophyllales. Denna ordning är troligen närmast släkt med andra trikolpater, men är tills vidare inte placerad bland dem. Indelningen i arter är inte helt klarlagd. Det finns två huvudarter, hornsärv och vårtsärv. Fler än 30 arter har beskrivits, men det är troligt att de flesta av dem är varieteter av de två huvudarterna.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Arter enligt Catalogue of Life[1]:

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Roskov Y., Kunze T., Orrell T., Abucay L., Paglinawan L., Culham A., Bailly N., Kirk P., Bourgoin T., Baillargeon G., Decock W., De Wever A., Didžiulis V. (ed) (7 april 2014). ”Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist.”. Species 2000: Reading, UK. http://www.catalogueoflife.org/annual-checklist/2014/browse/tree/id/17279606. Läst 26 maj 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]