Holmfastristningen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Holmfastristningen
R-runan.svg
Holmfastristningen
SignumSö 311-313
RAÄ-nr Södertälje 104:1
OmrådeSödermanland
PlaceringSödertälje
59°11′45.70″N 17°36′48.15″Ö / 59.1960278°N 17.6133750°Ö / 59.1960278; 17.6133750
Tillkomsttid1000-talet e.Kr.
Ristad avÖsten

Holmfastristningen med signum Sö 311, Sö 312 och Sö 313 är alla ristade på en och samma runhäll. Hällen finns i omedelbar anslutning till Holmfastvägen i Södertälje i Södermanland. Stenhällen är belägen på gränsen mellan vad som idag är bostadsområdet Bårstabergen och stadens centrala delar.

Runhällen[redigera | redigera wikitext]

Hällens högra ristning Sö 313 är rent ornamental och föreställer sannolikt en varg. Den magerlagda vargen med hängande tunga springer skyndsamt ut ur bilden. I ristningen ingår även ett par ordinära runormar och ett flätat ringkors, vilket betyder att Holmfasts släkt var kristen, likaså textens innehåll tyder på detta. Ristningen har av stilen att döma daterats till 1050-1080 efter Kristi födelse och den är signerad av runmästaren Östen.

Holmfasts väg ledde från Tälje till Näsby som låg vid sjön Måsnaren cirka tre kilometer väster om ristningen. Där marken var sank fick vägen förstärkas med en broanläggning i form av stenfyllningar eller träkonstruktioner. Dagens vägsträckning följer fortfarande den gamla färdvägen. Holmfastristningen är skapad på en berghäll som inte kan flyttas och ristningen som är mycket genomarbetad består av två budskap.

Runhällar var liksom runstenar statussymboler som helst skulle ses av många förbipasserande, så det är därför trolig att Holmfasts väg var en del inom ett större vägsystem. Mycket tyder på att den varit en föregångare till Göta landsväg, den äldsta och mest kända vägförbindelse som gick från Stockholm och via Södertälje och vidare söderut mot Götaland.

Holmfastristning 2008b.jpg
Holmfastristning 2008d.jpg
Holmfastristning 2008c.jpg

Inskriften på Sö 311[redigera | redigera wikitext]

Runtext, Unicode: ᚼᚢᛚᚠᛅᛋᛏᚱ : ᛚᛁᛏ : ᛒᚱᛅᚢᛏ : ᚱᚢᚦᛁᛅ : ᛅᚠᛏᛦ : ᛁᚴ----(ᚦ)ᛁ : ᛘᚢ(ᚦ)-ᚱ : ᛋᛁᚾᛅ : ᚴᚢ-- : -ᚱ-ᛅ... : ᛋᛁᚾᛅ


Runsvenska: hulfastr : lit : braut : ruþia : after : ik----(þ)i : mu(þ)-r : sina : ku-- : -r-a... : sina"


Nusvenska: "Holmfast lät röja väg efter Ingegärd (?) sin goda moder…"


Inskriften på Sö 312[redigera | redigera wikitext]

Runtext,Unicode: ᚼᚢᛚᚠᛅᛋᛏᚱ ᛚᛁᛏ : ᛒᚱᛅᚢᛏ : ᚱᚢᚦᛁᛅ : ᛅᚢᚴ : ᛒᚱᚬ ᚴᛁᛅᚱᛅ ᛁᚠᛏᛁᛦ ᚴᛅᛘ-- : ᚠᛅᚦᚢᚱ : ᛋᛁᚾ : ᛋᚢᛘ : ᛒᚢᚴᛁ ᚾᛅᛋᛒᚢ : ᚴᚢᚦ . ᚼᛁᛅᛚᛒᛁ ᛅᚾᛏ ᚼᛅᚾᛋ ᛅᚢᛋᛏᛅᛁᚾ


Runsvenska: "hulfastr lit : braut : ryþia : auk : bro kiara iftiR gam-- : faþur : sin : sum : byki| |i : Nessby : kuþ . hialbi ant hans aystain"


Nusvenska: "Holmfast lät röja väg och göra bro efter Gamal sin fader, som bodde i Näsby. Gud hjälpe hans ande. Östen (ristade)."

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Informationstavla på platsen (Södertälje kommun)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]