Södertälje sjukhus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Södertälje sjukhus, mars 2010.

Södertälje sjukhus är ett sjukhus i Södertälje i Stockholms län. Sjukhuset ligger på Erik Dahlbergs väg, på den östra sidan om kanalen. Södertälje sjukhus ramas in av Biologiska Museet, Läroverket (tidigare hemmahörande på Orionkullen), Idrottsparken, och Täljehallen.

Historia

Södertälje sjukhus, eller lasarett som det tidigare benämndes, har gamla anor. Södertäljes första sjukhus öppnades 1777, och var då beläget på Orionkullen. På den tiden var sjukhuset Lasarett av Serafimerordern med ca 20 vårdplatser. Från det att verksamheten på Orionkullen upphörde fram till och med 1868, saknade staden sjukhus. År 1869 öppnades ett nytt sjukhus med 24 sängar och år 1907 invigdes det nya Södertälje sjukhus med 36 vårdplatser på det nuvarande området.

Sjukhuset har sedan starten byggts ut successivt. Den senaste tillbyggnaden gjordes 1981.

Sjukhuset idag

Södertälje sjukhus är ett av landets största länsdelssjukhus och är tillika ett av Stockholms läns landstings sex akutsjukhus. Sjukhusets akutmottagning är öppen dygnet runt. Södertälje sjukhus är idag ett modernt akutsjukhus som också har psykiatri och geriatrik. Fortlöpande ombyggnader sker för att möta krav på goda vårdmiljöer för både patienter och personal.

Södertälje sjukhus och den landstingsdrivna primärvården i området gick den 1 april 2005 samman i en gemensam organisation som hette Sjukvården Salem Nykvarn Södertälje eller "Sjukvården SNS". Den 1 april 2009 ändrades åter driftsform och organisation för Södertälje sjukhus, som då blev ett aktiebolag som ägs av landstinget.

Externa länkar

Källor