Södertäljekringla

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Södertäljekringlan är ett kaffebröd som kommer från Södertälje i Södermanland.

Kringelgummor, ritad av C.S Hallbäck år 1881

Historia[redigera | redigera wikitext]

Traditionen att sälja kringlor i Södertälje är flera hundra år gammal. Södertäljekringlorna hade sin storhetstid under tiden då staden var en populär badort, alltså omkring början på 1800-talet och framåt. Kringlorna såldes till turister av så kallade Kringelgummor.

När journalisten Herman Söderberg gjorde en serie reportage om Södertälje för Svenska Familj-Journalen år 1881 beskrev han kommersen på följande sätt:

Liksom den till någon af söderhafsöarna ankommande seglaren, vid första stegen i land, plägar omringas af en skara infödingar eller som fordom den vilsne riddaren i ödemarken omsvärmades af nejdens lockande sirener, ser du dig här i ett nu omgifven af en skara af stadens fagra döttrar - alla med korgar i händerna. Men låt dig ej af detta sistnämnda omen - korgarna - af-skräckas, ty de sköna fria allesammans till dig - eller, rättare sagdt, till din kassa.
”Köp mina goda kringlor, bäste herre!” ljuder det omkring dig från höger till venster
Åh! Telgekringlor! -Hvad kostar påsen?
Tjugofem öre, herre lilla!
Än den der?
Allt för tjugofem öre, herre lilla!
Tjuserskor! Vi ta' edra påsar!

Försäljningen av kringlor, kakor och kex var på den här tiden mycket viktig för staden. År 1837 var hela 26 kringelförsäljare skatteskrivna i Södertälje. Detta skall sättas i förhållande till att det vid den tiden bodde ungefär 1250 personer i staden. Kringelgummornas försäljningsmetoder blev dock sedermera så aggressiva att de förbjöds att sälja på Södertäljes gator. Detta medförde att stora delar av försäljningen flyttade ut till stadens järnvägsstation Södertelge öfre, och senare även Södertälje Södra. Försäljningen på södra station höll i sig en bra bit in på 1900-talet.

Konsten att baka kringlor spred sig snabbt utanför Södertälje, och nådde andra Sörmlandsstäder redan under 1600-talet. Ungefär samtidigt finns det uppgifter om att kringlor började bakas i Stockholm. På 1780-talet hade försäljningen spridit sig så långt som till Norrland och Finland.

Idag har Södertäljekringlan fått mer av en traditionell innebörd, och numera säljs de i princip uteslutande på Torekällberget.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]