Södervärnstornet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Södervärnstornet.

Södervärnstornet är ett gammalt vattentorn i centrala Malmö, beläget i delområdet Möllevången, Södra Innerstaden, vid Nobelvägen. Tornet stod klart 1916 och försåg Malmö med vatten till och med 2015[1].

Den dåvarande (1916) stadsarkitekten Salomon Sörensen har ritat Södervärnstornet som vid den tiden ansågs som ett av Malmös arkitektoniska mästerverk med sin muskulösa utformning.

Södervärnstornets höjd är 54 m och kan klassas som ett av Skånes högsta vattentorn. Kapaciteten är två miljoner liter vatten och byggdes eftersom de äldre vattentornen på Kirseberg och i Pildammsparken inte räckte till.

På fasaden finns ett under koppartaket något ljusare parti. Detta tillkom i april 1983, då en byggnadsställning rests vid tornet på grund av takreparationer. En klottrare tog sig då upp i byggnadsställningen och målade dit texten "MÖRDA BILAR HATA DATA". Det krävdes blästring för att få bort klottret och man kan därför än i dag se var det var placerat.[2] I samband med en reklamkampanj för kondomanvändning under 00-talets mitt gjordes bilder med Södervärnstornet iklädd en kondom. Kampanjen skapades av en elev vid Mediegymnasiet.[källa behövs]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Tyke Tykesson, Björn Magnusson Staaf, Cecilia Hansson, Anders Reisnert, Klas Brunnberg (2001). Guide till Malmös arkitektur. ISBN 91-86050-540