Södervärnstornet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Södervärnstornet

Södervärnstornet är ett gammalt vattentorn i centrala Malmö, beläget i delområdet Möllevången, Södra Innerstaden, vid Nobelvägen. Tornet stod klart 1916 och försåg Malmö med vatten till och med 2015[1].

Den dåvarande (1916) stadsarkitekten Salomon Sörensen har ritat Södervärnstornet som vid den tiden ansågs som ett av Malmös arkitektoniska mästerverk med sin muskulösa utformning.

Södervärnstornets höjd är 54 m och kan klassas som ett av Skånes högsta vattentorn. Kapaciteten är två miljoner liter vatten och byggdes eftersom de äldre vattentornen på Kirseberg och i Pildammsparken inte räckte till.

På fasaden finns något under koppartaket ett ljusare parti. Detta tillkom i april 1983, då en byggnadsställning rests vid tornet på grund av takreparationer. En klottrare tog sig då upp i byggnadsställningen och målade dit texten "MÖRDA BILAR HATA DATA". Det krävdes blästring för att få bort klottret och man kan därför än i dag se var det var placerat.[2] I samband med en reklamkampanj för kondomanvändning under 00-talets mitt, gjordes bilder med Södervärnstornet iklädd en kondom. Kampanjen skapades av Mediegymnasiets elev, Felicia Scholz Ahlgren.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Ett vattentorn går i pension”. http://blogg.sydsvenskan.se/forsvunnamalmo/2015/06/27/ett-vattentorn-gar-i-pension/. Läst 27 juni 2015. 
  2. ^ ”Södervärnsepisoder”. 8 oktober 2010. http://www.eber.se/bland/episod-sot.htm. Läst 28 juni 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Tyke Tykesson, Björn Magnusson Staaf, Cecilia Hansson, Anders Reisnert, Klas Brunnberg (2001). Guide till Malmös arkitektur. ISBN 91-86050-540