Sölja

Från Wikipedia
Äldre arkeologisk illustration av söljor.

En sölja är ett spänne, en hylsa eller en ring som vanligen används för att hålla samman något.

Begreppet är vanligt förekommande främst i äldre arkeologisk facktext där det används främst om spännen med torne (även torn[1]), vilka ofta tolkas som bältesspännen. Det har även syftat på ringar och byglar som saknar torne och som trots detta ändå kan antas ha spänneliknande funktion. Det förekommer även att ringspännen beskrivs som ringsöljor.

Historia[redigera | redigera wikitext]

En sölja har historiskt i regel varit av silver, järn eller mässing. Efter placering och funktion kan det beskrivs som bröst-, hatt-, knä- eller skosölja.[1] I den svenska armén och flottan på 1700-talet talas det ofta om söljor till div. Sölja till livgehäng, trumrem med mässingssölja, karbinrem med mässingssölja, foderpossa med järnssölja, patronkök med förgylld mässingssölja, harneskremmar med mässingssölja etc.[2]

Sölja inom scouting[redigera | redigera wikitext]

Inom scouting är sölja den accessoar som håller ihop scouthalsduken. Söljan är ofta egenhändigt tillverkad av bäraren och kan bestå av en valknop av snöre eller läderrem eller som här en hylsa av dekorerat läder.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”sölja”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/s%C3%B6lja. Läst 30 november 2017. 
  2. ^ Karolinska uniformer och munderingar åren 1700–1721. Anders Larsson. Jengel Förlag, Östersund 2022. ISBN 978-91-88573-43-8.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Wikimedia Commons har media som rör Sölja.
Scouthalsduk med sölja.