Sötvatten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Färskvattenkran i en schweizisk by

Sötvatten eller färskvatten är vatten som har tillräckligt låg salthalt för att vara drickbart, men anger inte om det är tjänligt som dricksvatten i övrigt. I allmänhet avser det vatten med en salthalt under ca 0,05 % (se Salinitet). Vattnet i all nederbörd är färskvatten, men det utgör en försvinnande liten del av vattnet. Totalt utgör sötvatten bara ungefär 2,5 % av allt vatten på jorden, och till nästan 99 % är det uppbundet i form av grundvatten eller is.

Grundvatten utgör ungefär 30 % av allt färskvatten och nästan 69 % är is i bland annat inlandsis, shelfis och glaciärer. Bara ungefär 1,2 % av färskvattnet, eller 0,032 % av allt vatten, är ytvatten och för människor lättillgängligt i insjöar, floder, grundvatten och is.[1]

Dricksvatten är en bristvara i stora delar av världen.

Maskinell framställning av dricksvatten från saltvatten, genom avsaltning, kräver stora mängder energi och är bland annat därför sällan en bra lösning på vattenbrist.

En biologisk organism som lever i sötvatten sägs vara limnisk, men anger egentligen bara att den främst förekommer i inlandsvatten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Where is Earth's water? Arkiverad 14 december 2013 hämtat från the Wayback Machine., United States Geological Survey.

Se även[redigera | redigera wikitext]