Sør-Spitsbergen nationalpark

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sør-Spitsbergen nationalpark
Nationalpark
Sør-Spitsbergen National Park locator map.svg
Läge Svalbard,
Norge
 - koordinater 77°9′N 16°17′Ö / 77.150°N 16.283°Ö / 77.150; 16.283
Area 1 328 600
Inrättad 1 juni 1973
Dunderdalen mynnar ut på västkusten av Spietsbergen, nordväst i nationalparken
Isbjørnhamna i Hornsund, mitt i nationalparken

Sør-Spitsbergen nationalpark är Norges största nationalpark och täcker den södra delen av SpetsbergenSvalbard söder om Bellsund och Van Keulenfjorden. Parken omfattar Wedel Jarlsberg Land, Torell Land, Dunöarna och Sørkapp Land samt kuststräckorna runt dessa. Den inrättades den 1 juni 1973 och täcker ett område på 13 286 km² varav 5 029 km² land och 8 257 km² vatten.

Geografi, landskap och geologi[redigera | redigera wikitext]

Landskapet består av spetsiga, alpina bergsformationer, kustslätter och isglaciärer. Inlandsområdena har stora glaciärsystem och landytan är i stor utsträckning täckt av evig is.

Längs västkusten består berggrunden av kaledonska, omvandlade bergarter och här finns de högsta och mest alpina bergsformationerna i nationalparken. Hornsund är den dominerande fjorden, näst efter Van Keulenfjorden i norr som utgör parkens gräns. Längre österut finner man efterkaledonska sedimentära bergarter och bergen i denna del är inte lika vilda och dramatiska som på västkusten.

I söder på Sørkapp Land ligger Hornsundtind (1 431 m ö.h.) som är Sør-Spitsbergens högsta berg.

Flora och fauna[redigera | redigera wikitext]

Västkusten har det mest fruktsamma klimatet och är bland ögruppens mest produktiva områden botaniskt sett. Här finns många värmeälskande växter. Östkusten har kallare klimat och mindre vegetation i sitt landskap, som präglas av morän och glaciärområden.

Hornsund är ett viktigt habitat för isbjörn.

Det finns en rad fågelberg längs kusten och på öarna med häcknings- och övervintringsområden för änder och speciellt ejder. Det finns även tretåig mås, stormfågel och alkor.

Östkusten längs Barents hav har några av Svalbards största havsfågelkolonier.

Kulturminnen[redigera | redigera wikitext]

I Gåshamna har man grävt ut en valfångstanläggning från 1600-talet och i Recherchefjorden i norr har norska och ryska arkeologer gjort utgrävningar. Det finns också kulturminnen från övervintringsfångst, turism, forskning och från andra världskriget.