S-gruppen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
S-gruppens byggnad i Helsingfors, med Sokos-varuhus och Sokos-hotell

S-gruppen (finska: S-ryhmä, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta) är en finländsk företagsgruppering inom detaljhandeln som fungerar enligt andelslagsprincipen. Den omfattar 22 självständiga regionala andelslag, varav det största är HOK-Elanto. Dessutom hör 16 lokala andelslag, däribland Arina, Pirkanmaan osuuskauppa, Turun osuuskauppa och Varuboden-Osla, till S-gruppen och den gemensamma SOK-grupperingen med diverse dotterbolag. S-gruppen hade en marknadsandel i Finland år 2006 på 39,9 % jämfört med den största konkurrenten Kesko som hade 33,5 %[1].

Historia[redigera | redigera wikitext]

S-gruppens historia går tillbaka till Centrallaget för Handelslagen i Finland (SOK) som grundades 1904 som kooperativt förbund i Finland med ansvar för samköp, rådgivning och styrning. Verksamheten utvecklades även till att omfatta stickeri, borstfabrik, cikoriafabrik, kafferosteri och krydd- och tepackeri. 1916 delades den kooperativa rörelsen i Finland i en borgerlig och en arbetardel. Arbetardelen fick namnet OTK med Väinö Tanner som en av dess ledare.[2] SOK utvecklades till den största grossisten i Finland.

1952 öppnades det första Sokos-varuhuset på Mannerheimvägen i Helsingfors.

På 1980-talet antogs namnet S-gruppen i samband med en omorganisation och blev samlingsnamnet för SOK, handelslagen och dotterbolagen.[3]

Dagligvaruhandel[redigera | redigera wikitext]

S-gruppen har följande kedjor:

Andra områden[redigera | redigera wikitext]

  • Sokos-varuhus
  • ABC-servicestationer - Butik, snabbmat, cafe och restaurang.
  • Sokos Hotels - Hotell
  • restauranger (till exempel kedjorna Rosso, Sevilla, Amarillo)
  • Agrimarket
  • bilhandel

Ägarkundskap och Bonus[redigera | redigera wikitext]

S-gruppens stamkundssystem grundar sig på delägarskap i det lokala andelslaget. Andelsinsatsen varierar mellan de olika andelslagen. Ägarkunden får till sitt förfogande det sk. S-förmånskortet (fi. S-etukortti), vilket kan uppvisas vid varje inköpstillfälle i S-gruppens verksamhetsställen i hela Finland.

På basis av det sammanlagda värdet på de månatliga inköpen i S-gruppen utbetalas varje månad 1-5 % i Bonus. Innehavare av ett sk. kontantkort får Bonus i form av en bonussedel, medan de som har ett S-konto bundet till kortet får Bonus utbetalad direkt på kontot. I det senare fallet behöver kunden med andra ord inte nödvändigtvis konsumera penningförmånen inom S-gruppen.

S-förmånskortet är det allmännaste stamkundskortet i Finland.

S-banken[redigera | redigera wikitext]

S-banken (fi. S-pankki) är en butiksbank som grundades 2007 i samband med en ändring i den finska andelslagslagen. Nya ägarkunder blir numera automatiskt medlemmar i S-banken och får ett S-konto till sitt förfogande. Banken beviljar även kredit.

S-banken har inga egna kontor, utan verksamheten grundar sig på internettjänster. Bankärenden kan också skötas i S-gruppens butiker.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ AC Nielsen pressmeddelande 19.3.2007 (finska)
  2. ^ https://www.s-kanava.fi/web/s-ryhma/sv/historia
  3. ^ http://www.uppslagsverket.fi/sv/sok/view-103684-Kooperation