S/S General von Steuben

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
S/S München, sedermera General von Steuben.
Fartyget Steuben ankommer till Stettin 1939 med balttyska passagerare.

S/S General von Steuben var ett tyskt ångdrivet passagerarfartyg som byggdes på ett varv i Stettin och sjösattes 1923 med namnet München. Hon bytte därefter namn till General von Steuben och 1938 till Steuben. Ägare var Norddeutscher Lloyd. Hon sänktes i slutet av andra världskriget.

Fartyget torpederas[redigera | redigera wikitext]

På väg från Pillau (numera Baltijsk) mot Kiel upptäcktes hon på natten mot den 10 februari 1945 nära Stolpebanken utanför Ostpreussen av den sovjetiska ubåten S 13, under kapten Aleksandr Marineskos befäl. Fartyget träffades av två torpeder och sjönk på sju minuter, med ombord fanns cirka 2 000 sårade soldater, 350 läkare och sköterskor och omkring 1 000 flyktingar. Cirka 300 personer överlevde fartygskatastrofen.

Dykare vid en av maskintelegraferna på S/S Steuben.

Vraket[redigera | redigera wikitext]

Fartyget ligger idag på ett djup mellan cirka 50 och 70 meter och kan därför endast nås av dykare med speciell utbildning och utrustning. Detta har medfört att vraket är i väldigt gott skick och inte plundrat. En dykfilm från General von Steuben visades i ett avsnitt av Vrakletarna som sändes på SVT.

Fartyget hittades av Deep Sea Production.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Vrak från övriga Östersjön [1]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]