S:t Görans gymnasium

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

S:t Görans gymnasium 1961

S:t Görans gymnasium, (före detta yrkesskolan för huslig utbildning och sömnad), var en kommunal gymnasieskola i Stockholms kommun. Skolbyggnaden ligger i kvarteret Vallgossen på Sankt Göransgatan i stadsdelen Kungsholmen. Skolan invigdes 1960 och var ursprungligen sömnads- och hushållsskola för flickor med en kapacitet på 1000 elever. Skolan blev 1971 gymnasieskola med praktisk profil. Skolan avvecklades 2007 då byggnaden hade stort behov av renovering. Men kostnaden var för stor för kommunen. I november 2011 såldes byggnaden till Svenska Bostäder som har inrättat studentbostäder i byggnaden. Byggnaden är blåklassad av Stadsmuseet i Stockholm, vilket innebär att bebyggelsen har "synnerligen höga kulturhistoriska värden" motsvarande fordringarna för byggnadsminnen.

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Den modernistiska skolbyggnaden är särskilt ritad för yrkesskolans verksamhet av Charles Edouard och Léonie Geisendorf. Byggnaden är inspirerad av Le Corbusiers Unité d'Habitation och som sådan ett typexempel på arkitekturstilen brutalism. Byggnaden är idag K-märkt.

Exteriör[redigera | redigera wikitext]

Huvudbyggnaden är tio våningar hög med en bärande stomme av platsgjuten betong och icke bärande, prefabricerade fasader. Fasaderna är utförda i råa, obehandlade betongelement med utfackningar av härdat glas som uppdelats i ett fönsterraster.

Interiör[redigera | redigera wikitext]

Materialen är huvudsakligen medvetet obehandlade för att understryka deras naturliga egenskaper. Bottenvåningen har tillägnats generella funktioner med bibliotek och café, samt en tidstypisk entréhall. Ovanför ligger undervisningssalarna. I flyglar som ligger i vinkel med huvudbyggnaderna finns demonstrationshallar, ateljéer, bageri och butiker. Totala lokalytan ligger på 15 000 kvadratmeter. ”I samarbete med inredningsarkitekt Thea Leonard har vackra interiörer formats med det yttersta av skandinavisk inredningskonst. För att ge eleverna kännedom om material och skötsel har en variation i golvmaterial, textilier, väggbeklädnad och möbeltyper eftersträvats. Vid sidan av Thea Leonard finns möbelformgivare som Kaare Klint, Carl Malmsten, Bruno Mathsson, Alvar Aalto, Josef Frank och Arne Jacobsen representerade.”[1]

Omvandling till bostäder[redigera | redigera wikitext]

Eftersom ventilationen var undermålig och huset i stort behov av renovering beslutade SISAB och utbildningsförvaltningen i Stockholm att avveckla skolverksamheten i byggnaden. På hösten 2011 sålde SISAB S:t Görans gymnasium till systerbolaget Svenska Bostäder som byggde om lokalerna till studentbostäder.[2] Den 22 maj 2015 tog bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh första spadtaget till ombyggnaderna.[3] Byggnaden innehåller 238 studentbostäder som blev inflyttningsklara 2017.[4] Ombyggnaden har blivit nominerad till arkitekturtävlingen Årets Stockholmsbyggnad 2018.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gullström, Charlie (1990). Léonie Geisendorf Arkitektur. sid. 25. Läst 7 mars 2018 
  2. ^ Dagens Nyheter: Gymnasium bli studentbostäder, publicerad 2011-11-30.
  3. ^ Lars Epstein (22 maj 2015). ”Oanvänd i sju år – Nu blir Sankt Görans gymnasium studentbostäder”. Dagens Nyheter. Arkiverad från originalet den 24 maj 2015. https://web.archive.org/web/20150524023407/http://blogg.dn.se/epstein/2015/05/22/oanvand-i-sju-ar-nu-blir-sankt-gorans-gymnasium-studentbostader/. Läst 22 maj 2015. 
  4. ^ "Gymnasium blir studentbostäder". SVT.se. Läst 23 mars 2015. 23 mars 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]