Stefanus koinonia

Från Wikipedia
(Omdirigerad från S:t Stefanus koinonia)
S:t Stefanus koinonia
Församling
Göran Beijer på tredje söndagen före påsk 2024, i den tillfälliga lokalen på Gotlandsgatan
Göran Beijer på tredje söndagen före påsk 2024, i den tillfälliga lokalen på Gotlandsgatan
Trossamfund Missionsprovinsen
Län Stockholms län
Grundad 1999
Webbplats: https://www.stefanuskoinonia.org/

S:t Stefanus koinonia är en församling som tillhör Missionsprovinsen och ligger i Stockholm. S:t Stefanus koinonia var den första församlingen inom Missionsprovinsen. Församlingen grundades 1999 och är den enda församlingen i Missionsprovinsen som finns i Stockholm.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Stockholmsdekanatet av Svenska kyrkans fria synod började sporadiskt fira egna gudstjänster 1997. Stockholmsdekanatet tog initiativet till bildandet av S:t Stefanus koinonia 1999. Koinonian firade sin första gudstjänst i Sabbatsbergs kyrka. Pastor i den nya församlingen blev Göran Beijer. Koinonian flyttade till Rosengården iMidsommarkransen år 2001. S:t Stefanus koinonia var 2003 med och bildade Missionsprovinsen.

Första advent 2004 började koinonian fira gudstjänsterna i S:t Sigfrids kyrka i Aspudden. Våren 2021 bytte koinonian ut låsen till kyrkobyggnaden och hävdade att man var den rättmätige ägaren eftersom man ansåg sig vara firmatecknare för den förening som äger kyrkobyggnaden. I en dom i Stockholms tingsrätt våren 2023 förbjöds emellertid Göran Beijer utge sig för att vara behörig företrädare eller styrelsemedlem för föreningen.[1] Stefanus koinonia lämnade då kyrkan och höll sin sista gudstjänst där annandag jul 2023.[2] Därefter har en lokal på Gotlandsgatan använts.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]