SCUM-manifestet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Scum” leder hit. För andra betydelser, se Scum (olika betydelser).
SCUM manifest
FörfattareValerie Solanas
OriginaltitelSCUM Manifesto
Originalspråkengelska
ÖversättareSara Stridsberg
Ämneradikalfeminism
Genremanifest
FörlagOlympia Press (1968)
Utgivningsår1967 (egenpublicerad)
1968 (kommersiellt)
Utgiven på
svenska
2003

SCUM manifest[1][2] (engelsk originaltitel: SCUM Manifesto), mer känt som SCUM-manifestet, är ett radikalfeministiskt manifest som är författat av Valerie Solanas och utgivet av henne själv 1967, och kommersiellt publicerad 1968. Solanas uppgav tidigt att SCUM är ett akronym för Society for Cutting Up Men, men förnekade själv senare att SCUM var en akronym. Vittnesmål från 1960-talet indikerar att Solanas försökt rekrytera till SCUM,[källa behövs] som dock förmodligen aldrig fungerade som organisation.

SCUM-manifestet tolkas av en del, som exempelvis kulturskribenten Athena Farrokhzad, som en agitatorisk text som argumenterar för kvinnans frigörelse, vilket inte behöver betyda att manifestets delar om det manliga könets fysiska och sociala utplåning tolkas bokstavligt.[3] Av andra som exempelvis den svenska översättaren Sara Stridsberg och feministen och historikern Roxanne Dunbar-Ortiz tolkas mer som en ironisk betraktelse präglad av tydlig svart humor.[källa behövs] Båda perspektiven kan naturligtvis också blandas. En kort tid efter att ha skrivit verket försökte Solanas själv mörda tre män, inklusive Andy Warhol. Dessa mordförsök misslyckades dock, även om Warhol skadades mycket svårt och fick skador för livet.

Boken har översatts till flera andra språk, till svenska av Sara Stridsberg som även skrev ett förord till sin tolkning.

Manifestet angriper männen och patriarkatet utifrån ett biologiskt, sociologiskt och psykologiskt perspektiv. Manifestet hävdar att mänsklighetens alla problem kan reduceras till problemet med män, och att dessa problem ska lösas genom dessas utplånande, kvinnans vidare reproduktion med artificiella medel och produktionens totala automatisering.

Solanas själv sade i en intervju i The Village Voice 1977 att Society for Cutting Up Men var ett sinnestillstånd och "ett litterärt grepp".[källa behövs]

Det biologiska perspektivet[redigera | redigera wikitext]

Enligt SCUM-manifestet är män ofullständiga kvinnor, och y-kromosomen en ofullständig x-kromosom. Mannen framställs som "en biologisk olycka" som styrs av sina drifter och vars intellekt bara är ett redskap för dessa drifter. Transsexuella kvinnor framställs som män som kommit till insikt om den manliga underlägsenheten och öppet erkänner den strävan som alla män innerst inne anses ha att vilja bli kvinnor. Transsexuella män ses som könssvikare. Mannen anses dock skilja sig från djuren i avseendet att han är medveten om sin egen existens och roll. Männen framställs som helt och hållet fysiska, behärskade av sina drifter. I motsats till detta menar hon att sex är överflödigt för kvinnor, och argumenterar därför för total asexualitet, en ståndpunkt som Solana dock senare reviderat.

Det psykologiska perspektivet[redigera | redigera wikitext]

Solanas menar att mannen mentalt är fångad i "skymningslandet mellan apa och människa"[källa behövs] och endast har förmågan till negativa känslor. Hon menar att medan kvinnan drivs av kärlek, medmänsklighet, oberoende och självförverkligande så drivs mannen av ett undflyende från sina känslor av hat, svartsjuka, förakt, äckel, skuld, skam och tvivel. Hon menar att mannen i sitt undflyende av dessa försöker framställa sig själv som osårbar och märkvärdig genom "Stor Konst" och "Djupa Grejer". Även den manliga sexualiteten anser hon vara en aspekt av detta, "Stora Män" med "Stora Kukar" som gör en "Stor Grej". Männens främsta metod för att bekräfta sig själva anser hon dock vara att "skjuta av sin Stora Pistol", vilket hon använder som en omskrivning för alla de krig och våldsdåd hon håller männen som grupp ansvariga för.

Faderskapet, som hon menar baseras på injagandet av fruktan, pekas ut som grunden till all sinnessjukdom. Hon menar att det är förhållandet till fadern som är grunden till det kvinnliga självförtrycket och kallar därför de kvinnor som låter sig hunsas för "Daddy's girls" och patriarkatet självt för "Big Daddy".

De patriarkala teknikerna[redigera | redigera wikitext]

Boken förklarar patriarkatets ursprung männens påstådda hänsynslösa målmedvetenhet, som sägs ha sin grund i en total avsaknad av empati, i upprätthållandet av patriarkatet. En stor del av manifestet ägnas åt att avslöja och angripa de tekniker som används för att upprätthålla patriarkatet. Som den främsta av alla dessa framställs "PR", genom den menas männen ha duperat miljontals kvinnor att socialt anta den underordnade roll som mannen genom biologin innehar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Solanas, Valerie; Stridsberg Sara (2003). SCUM manifest. Stockholm: Modernista. Libris 9090024. ISBN 91-88748-57-X 
  2. ^ Solanas, Valerie; Stridsberg Sara (2010). SCUM manifest ([Ny utg.]). Stockholm: Modernista. Libris 11816080. ISBN 978-91-86021-90-0 
  3. ^ Farrokhzad, Athena (18 november 2011). ”AVSCUM!”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/kultur/article13952706.ab. Läst 3 juni 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]