SF Anytime

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
SF Anytime
Org.nr556748-2616
TypFilmtjänst på nätet
HuvudkontorSverige Stockholm, Sverige
NyckelpersonerMichael Porseryd (VD)
ProdukterFilmer och TV-serier
Historia
Grundat2002
Struktur
ÄgareBonnier AB genom AB Svensk Filmindustri
Övrigt
WebbplatsSF Anytime

SF Anytime är en Video on Demand-tjänst som erbjuder film och tv-serier. SF Anytime är idag Nordens ledande Video on Demand-tjänst och är sedan 2014 en del av SF Studios (f.d. AB Svensk Filmindustri) som i sin tur är en del av Bonnier AB, med kontor på Sveavägen i Stockholm.

Tjänsten är tillgänglig i Sverige, Norge, Finland, Danmark samt Baltikum.

Historik[redigera | redigera wikitext]

SF Anytime startades av Bonnier 2002. Från början fanns SF Anytime endast i Sverige och endast som webbtjänst, med endast ett 50-tal filmer att välja på.

2003 skrevs det första avtalet med ett stort amerikanskt filmbolag, 20th Century Fox.

2004 lanserades webbtjänsten i Norge och snart följde Danmark och Finland och 2008 även Baltikum. Under 2005 lanserades tjänsten på första tv-plattformen. 2016 är SF Anytime innehållsleverantör till mer än 30 olika tv-plattformar i Norden och Baltikum.

2010 lanserades tjänsten för första gången som app på en smart-tv och samma år skrevs ett avtal med Sony Pictures som det sista av de stora amerikanska filmbolagen.

Om tjänsten[redigera | redigera wikitext]

SF Anytime är en TVOD-tjänst (Transactional Video on Demand) vilket betyder att man hyr film och tv-serier styckevis.

Tillgänglighet[redigera | redigera wikitext]

Tjänsten är tillgänglig via ledande tv-operatörer och OTT-partners.

Operatörer är leverantörer av tv, telefoni och bredband, som Telia, ComHem, Canal Digital, Bredbandsbolaget och Boxer. Största delen av SF Anytimes utbud finns i operatörernas filmbutiker. Som kund till en operatör får man tillgång till film och tv-serier och kostnaden för filmhyran läggs på räkningen från operatören.

OTT står för ”Over The Top” och är ett samlingsbegrepp för tjänster som via internet levererar film, musik och annan media till konsumenten, utan att blanda in en tredje part som de ovan beskrivna operatörerna i distributionen. Som OTT-tjänst kan man använda SF Anytime på en vanlig dator via hemsidan, som app i Smart tv-apparater från de stora tillverkarna: Samsung, LG, Panasonic, Sony och Philips eller som app i telefoner och surfplattor med operativsystemen Android och iOS.

Filmfönster[redigera | redigera wikitext]

Som TVOD-tjänst har SF Anytime rätten att visa filmer i DVD-VOD-fönstret redan ca 4 månader efter biofönstret. Detta är före betal-tv-fönstret, som ger rättigheterna även till exempelvis Viasat, C More och Netflix samt slutligen fri-tv genom exempelvis reklamfinansierade kanaler som TV3 och TV4 och i public service-kanaler som SVT.

Filmfönstren skiljer sig mellan olika rättighetsinnehavare. Beskrivningen ovan gäller främst för biofilmer från de stora amerikanska filmbolagen.

Filmbolag[redigera | redigera wikitext]

SF Anytime har avtal med alla de stora internationella filmbolagen, alltså Paramount Pictures, Sony Pictures, 20th Century Fox, Universal Pictures, Walt Disney Pictures och Warner Bros. samt med över 40 andra filmbolag, exempelvis Nordisk Film, SF Studios, Nonstop Entertainment, Scanbox och BBC Worldwide. 

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]