SJ Götalandståg

Från Wikipedia
SJ Götalandståg AB
Ett av Västtrafiks fordon som används av SJ Götalandståg
Org.nr556083-2098
TypStatligt aktiebolag
HuvudkontorSverige Göteborg, Sverige
NyckelpersonerLena Källström
VD
BranschJärnvägsbolag
Antal anställdaca 1300 mars 2018
Historik
Grundat2012[1]
Bildat avSJ AB
Struktur
ÄgareSJ AB - 100%
ModerbolagSJ AB
AvdelningarHuvudkontor i Göteborg/Nässjö
depåorter: Göteborg, Borås, Uddevalla, Falköping, Nässjö, Lidköping, Värnamo, Växjö, Karlskrona.
Övrigt
SloganSJ för människor närmare varandra, varje dag.
WebbplatsSJ.se

SJ Götalandståg AB är ett dotterbolag helägt av SJ AB som kör regional- och pendeltågen i Västsverige och Småland och går under namnet Västtågen samt Krösatågen. Bolaget bildades i april 2012 och tog 1 maj över all tågtrafik från DSB Väst AB, det danska företag som sedan december 2010 kört regional- och pendeltåg på uppdrag av Västtrafik. Den 12 december 2021 tog SJ Götalandståg över Krösatågen. I upphandlingen blev även dåvarande Kustpilen i Linköping Krösatågen.

Företaget fick uppdraget att från 1 maj 2012 och tre år framåt köra Västtrafiks pendeltåg i Göteborgsområdet samt regionaltågen inom Västtågen-systemet (ett samarbete mellan Västtrafik, Hallandstrafiken och Jönköpings länstrafik) med undantag för Kinnekulletåget som då kördes av Arriva AB. Efter en upphandling som genomfördes 2014 fick SJ AB kontraktet att fortsätta köra Västtågen och pendeltågen i Göteborgsområdet från december 2015 till december 2024. Detta sker i SJ Götalandstågs regi. Från och med den 19 juni 2016 tog de även över driften för Kinnekulletåget.[2]

Lokförare och tågvärdar utgår från företagets depåer i Göteborg, Borås, Uddevalla, Falköping, Nässjö och Lidköping. Administrationen är placerad främst i Göteborg.

På Krösatågen utgår personal från åkstationerna Nässjö, Linköping, Värnamo, Växjö och Karlskrona. Huvudkontoret för Krösatågen är placerat i Nässjö som är den största åkstationen.

Operativ driftledning sköts genom SJ AB vid SJ Trafikledning i Göteborg och Krösatågens egna trafikledning i Nässjö.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]