SL Access

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fram och baksidan på ett SL Access-kort.
SL Access kortläsare och en mobilläsare på en SL-spärr.

SL Access är sedan 2010 och fram till 2023 ett biljettsystem för Storstockholms Lokaltrafik. Systemet använder sig av elektroniska biljetter som laddas på kontaktlösa kort. Korten kan avläsas på några centimeters avstånd och kan på så vis ligga kvar i till exempel plånboken. Varje kort har ett unikt nummer[1] och kan därför spärras om man skulle ha tappat bort sitt kort.

Systemet består av resenärernas och operatörernas smarta kort, en så kallad frontoffice-utrustning som kommunicerar med korten samt ett centralsystem. Det finns fem olika typer av frontoffice-utrustning som används till SL Access:

  • Biljettmaskiner som används av ombud, SL Center och i spärrkiosker.
  • Bussutrustning som sitter monterad i alla SL:s bussar.
  • SL Access-automater där resenärer kan kontrollera innehållet på sitt kort och där man kan köpa biljetter.
  • En modul som är monterad i alla automatspärrar i pendel- och tunnelbanetrafiken.
  • Bärbar biljettmaskin som används av konduktörer och biljettkontrollpersonal.

Olika typer av händelser som sker mellan korten och frontoffice-utrustningen som till exempel försäljning, återköp och validering utgör så kallade transaktioner som kommuniceras till centralsystemet. Där lagras all transaktionsdata i stora databaser för en tid. Transaktionsdata används främst för att skapa fakturor som skickas till ombud och andra aktörer som säljer biljetter. Transaktionsdata används även för redovisning.

1 september 2008 började de första resenärerna att använda sig av SL Access-kortet. Först ut var SL:s säsongsbiljett för de som köpte kortet via Internet. 15 november 2008 utökades försäljningen till 30-dagarsbiljetter och inköpsställena utökades till SL Center. 1 maj 2009 togs försäljningsautomater vid tunnelbane- och pendeltågsstationer i bruk och samtliga periodbiljetter kunde laddas på SL Access-kort. Under 2009 startade försäljning också i spärrkioskerna i pendeltågstrafiken och under våren 2010 rullades systemet ut till SL:s försäljningsombud och tunnelbanans spärrkiosker. Från och med 16 april 2010 har SL Access ersatt alla typer av biljetter som tidigare fanns på magnetkorten, med undantag från 1- och 3-dygnskorten och UL/SL-korten.

Reskassa[redigera | redigera wikitext]

Förutom periodbiljetter (från 1 dygn till årsbiljett) kan ett SL Access-kort även laddas med reskassa. Det är pengar som fylls på kortet via ombud, SL Center, spärrexpeditörer, SL Access-automat eller online. Kortet kan laddas med valfritt belopp mellan 100 och 1 000 kronor och ett kort kan maximalt ha 1 500 kronor på sig. Pengarna ligger alltid kvar på kortet efter en påladdning. Ska pengar tas ut från kortet går detta att göra på SL Center och då måste hela summan tas ut.

För att använda reskassa behöver resenären ange vilken priskategori kortet ska vara inställt på. Detta görs vid första påladdningen och kan även justeras i efterhand efter behov. Priskategorin är antingen rabatterat pris, om den resande är mellan 7 och 19 år eller över 65 år, samt helt pris om den resande är över 20 men under 65 år. Rabatterat pris gäller även om det finns sjukintyg från Försäkringskassan eller om resenären studerar minst 75%[2].

Ska resenären resa på en annan priskategori än vad kortet är inställt på så görs en tillfällig biljett av SL-personal. SL-personal kan också ändra priskategorin permanent (tills den ändras nästa gång). Det går även att skapa en gruppresa om fler än en person vill åka på reskassan.

När SL Access-kortet har valideras första gången så är biljetten som skapas giltig i 75 minuter. Detta betyder att kortet kan valideras hur många gånger som helst inom tidsramen utan att mer pengar dras.

Teknik[redigera | redigera wikitext]

Systemet är inköpt från Vix Technology (Engelska wikipedia), samma leverantör som skapat biljettsystemen i bland annat Göteborg, Hongkong och Washington, D.C.[3]. ERG står bakom Octopus card (Engelska wikipedia), ett smart kort som 1994 utvecklades för Hongkongs metro. Korten använder 4 kilobyte MIFARE Classic RFID taggar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]