SNK Corporation

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
SNK Corporation
Logotyp.
SNKs logotyp.
Typkabushiki gaisha
HuvudkontorSuita, Japan
Branschdator- och TV-spelsbranschen
Produkterspelkonsol, TV-spel
Historia
Grundat22 juli 1978
GrundareEikichi Kawasaki[1]
Tidigare namnShin Nihon Kikaku (före 1986)
Upplöst2 april 2001[2]

SNK Corporation, japansk akronym för Shin Nihon Kikaku (Projekt Nya Japan) är ett spelföretag som grundades 1978 i Osaka. SNK:s starka sida är fightingspel som The King of Fighters, Art of Fighting och Samurai Shodown. De har även skapat ett antal egna spelkonsoler varav Neo-Geo är den mest kända. Spelen till Neo-Geo var dyra men ofta perfekta konverteringar av de ursprungliga arkadspelen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I början av 1970-talet ledde Eikichi Kawasaki, en tidigare boxare, en kaffebutik och ett byggföretag i Osaka. 1973 köpte han ett elektriskt maskinföretag i Kobe och grundade Shin Nihon Kikaku. När Eikichi Kawasaki märkte den snabba tillväxten som inträffade på den myntdrivna spelmarknaden, utvidgade han Shin Nihon Kikaku till att inkludera utveckling och marknadsföring av fristående myntspel. Den 22 juli 1978 rekonstituerades företaget som Shin Nihon Kikaku Corporation i Higashiōsaka.[3]

I april 2001 gick SNK i konkurs med skulder på cirka 38 miljarder yen. Merparten av företaget SNK och dess varumärken köptes upp av det nystartade företaget Playmore Corporation. 2003 bytte Playmore namn till SNK Playmore Corporation. Den 25 april 2016 tog SNK bort namnet Playmore från sin logotyp och återtog sin ursprungliga slogan, "The Future Is Now", som ett sätt att markera "en återgång till SNK:s starka spelhistoria". Den 1 december 2016 bytte SNK Playmore officiellt namn till SNK.

Spelkonsoler[redigera | redigera wikitext]

SNK har bl.a. utvecklat följande spelkonsoler:

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ hämtat från: franskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
  2. ^ hämtat från: japanskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
  3. ^ ”Arkiverade kopian”. http://www.neogeospirit.com/dossiers/snk/dossier_snk1.htm. Läst 5 juli 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]