S.O.S. Titanic

Från Wikipedia
(Omdirigerad från SOS Titanic)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För den verkliga händelsen år 1912, se RMS Titanic#Resan.
S.O.S. Titanic
(S.O.S. Titanic)
GenreDrama
RegissörWilliam Hale
ManusJames Costigan
SkådespelareDavid Janssen
Cloris Leachman
Susan Saint James
David Warner
Ian Holm
OriginalmusikHoward Blake
ProduktionsbolagEMI Films
Premiär1979
Speltid144/109 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb

S.O.S. Titanic är en amerikansk-brittisk TV-film från 1979 i regi av William Hale. Handlingen skildrar RMS Titanics jungfruresa i april år 1912 utifrån perspektivet av de klasser som passagerarna var indelade i, första, andra och tredje klass. Det var den första filmatiseringen av Titanics förlisning i färg.

Bland de förstaklasspassagerare som skildras är John Jacob Astor IV och hans nya unga hustru Madeleine Talmage Force, deras vän, den "osänkbara" Margaret "Molly" Brown, ett annat par på smekmånad, Daniel och Mary Marvin samt Benjamin Guggenheim, som är på väg för att återförenas med sin fru efter en skandalös affär.

I andra klass får man följa av två lärare som förälskar sig i varandra, Titanic-överlevaren Lawrence Beesley (spelad av David Warner, som kom att medverka i 1997 års filmatisering om Titanic) och den fiktiva passageraren Leigh Goodwin.

I tredje klass fokuserar berättelsen på åtta irländska invandrares upplevelser, som går ombord när fartyget anlagt i Queenstowns (numera Cobh) hamn, på Irland. Dessa karaktärer, alla baserade på verkliga människor, inkluderar Katie Gilnagh, Kate Mullens, Mary Agatha Glynn, Bridget Bradley, Daniel Buckley, Jim Farrell, Martin Gallagher och David Chartens. Även här uppstår romantik då Martin Gallagher under färden faller för en "irländsk skönhet".

I filmen syns också Helen Mirren i en liten roll som kabinpersonal i början av hennes karriär.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen finns utgiven på DVD.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]