SR Leader class

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
SR Leader Class
FordonstypÅnglok
Tillverkningsår1946–1949
Byggt antal5, endast ett färdigställdes
TillverkareStorbritannien SR Brighton Works
Axelföljd0-6-6-0T
Drivhjulsdiameter1.55 m
DrivmedelÅnga
Effekt133.44 kN
OperatörerSouthern Railway,
British Railways (Southern Region)

SR Leader class var ett experimentlok konstruerat av Oliver Bulleid i ett försök att förlänga användning av ånglok efter kriget. Ellok och diesellok var emellertid mindre arbetskraftsintensiva och ambitionen misslyckades.

Loket konstruerades med flera nya egenskaper som gör att det är förvillande likt ett diesellok. Det hade en styrhytt i var ände för bättre sikt och slapp därmed också vändas på vändskiva. Drivningen bestod av två maskinerier på varsin boggie, en lösning som för ånglok brukar kallas för "articulated locomotive" även om den ena maskinen normalt sitter fast i ramverket. Ångpannan var förskjuten i sidled för att få plats med en korridor som förband de båda förarhytterna och en tredje hytt på mitten för eldaren.

Under prövotiden hade loket ett antal problem, inte minst beroende på alla nya, oprövade lösningar. När det fungerade visade det sig möta prestandakraven och lösningarna fungerade i praktiken. Loket blev emellertid ingen framgång och 4 av de beställda loken slutfördes aldrig och prototypen drogs in 1951 och skrotades.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Engelskspråkiga Wikipedia