Saab Exp. Vagn 001

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ursaaben

Saab Exp. Vagn 001[förtydliga] eller Saab 92001, även kallad Ursaaben, var den allra första bilen som Saab tillverkade. Den är tillverkad 1947 och var en prototyp för Saabs kommande biltillverkning.

Saab grundades som flygplanstillverkare 1937 och det skulle dröja tio år innan biltillverkaren Saab såg dagens ljus. Andra världskrigets slut föranledde nya tankar och idéer inom Saab som drogs med en överproduktion av flygplan. Ingenjörerna sattes därför att utveckla en personbil. Bilen presenterades för första gången 1947 men det skulle dröja ytterligare innan en reguljär produktion kunde ta vid. Bilen var aerodynamiskt byggd, ingenjörerna tog sina kunskaper från flyget och bilen hade dessutom framhjulsdrift, vilket var ovanligt vid den här tiden. Det skulle dock dröja till december 1949 innan den riktiga serieversionen Saab 92 började tillverkas (dessa såldes som årsmodell 1950).

Den här prototypbilen ansågs[av vem?] ha en för sin tid djärv formgivning och upplevdes som en aning futuristisk. Serieversionen Saab 92 ansågs inte alls lika djärv som prototypen utan var istället mer konventionell.

Prototypen finns kvar än idag och är i gott skick. Den ägdes av Saab till 2012, då företaget försattes i konkurs. Prototypen tillhör idag Saabs bilmuseums samlingar som ägs gemensamt av Trollhättans stad, Saab AB och Wallenbergstiftelserna. Den är helt körbar och är dessutom registrerad i bilregistret. Den är försedd med en personlig registreringsskylt med texten "URSAAB". Bilen kallas ofta för Ursaaben.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]