Sabbatai Zvi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sabbatai Zvi (hebreiska: שַׁבְּתַי צְבִי), född 22 juli 1626, död 30 september 1676, var en turkisk jude, rabbin och kabbalist som pressades att 1648 i Smyrna utge sig för att vara den Messias som judarna väntade på.

Han fick på kort tid en stor mängd anhängare över hela Europa. Samma år bröt en serie pogromer ut, ledda av den ukrainske kosacken Bogdan Chmelnytskyj, vilket resulterade flera blodbad i Polsk-litauiska samväldet. (se även: Karl X Gustavs polska krig) Under de kommande tio åren mördades uppskattningsvis 100 000 - 300 000 judar i Östeuropa. Denna mänskliga katastrof kan ha lett till den messianska febern och det faktum att många judar bekände Sabbatai som Messias. I Avignon förberedde sig judarna att emigrera. Judar inom alla religiösa samt samhällsskikt drabbades av hysterin kring Zvi eftersom de trodde att det bara var bara en fråga om dagar till dess han skulle rädda dem. Hans fru Sarah spelade en inte oviktig roll. Sabbatai familj var ashkenazer och kom från olika delar av världen - Grekland, Litauen och Osmanska imperiet.

Zvi var dock en karismatisk frontfigur som kunde attrahera de stora massornas uppmärksamhet. Hans predikningar nådde många, även bildade som Isaac Aboab da Fonseca, Moses Raphael de Aguilar, Moses Galante, Moses Zacuto, och Hayyim Benveniste. Hjärnan i bakgrunden var Nathan från Gaza (Nathan Benjamin ben Elisha ha-Levi Ghazzati) som hade haft en drömvision om Zvis messianska kallelse och började därför att profetera om den inför andra. Nathan agerade som Sabbatai Zvis profet.

Historien slutade då Zvi arresterades av den osmanske sultanen och ställdes inför valet att konvertera till islam eller att brännas på bål. Zvi valde det förra och antog islam. Detta dämpade något hysterin kring honom som person.

Rörelsen finns fortfarande kvar, dels som underjordisk rörelse inom islam, dels som neo-shabattaianer, i väst med Donmeh-west som största grupp. Dönmeh är den turkiska termen för dessa och andra konvertiter, själva kallar de sig ma'aminim.

Se även[redigera | redigera wikitext]