Sable Islandponny

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Sable Island Pony
SableHorses2.jpg
Ursprung Kanada
Utbredning Lokalt på Sable Island
Miljö Kargt ölandskap
Egenskaper
Typ Ponny
Mankhöjd ca 140 cm
Färg Mörka färger som brun, fux och svart.
Användning Vildhäst, lite ridning

Sable Islandponnyn är en vild ponnyras, bosatt på ön Sable Island utanför Nova Scotia i Kanada. Sable Island liknar mest en sandbank och ponnyerna har levt halvvilda på ön i över 400 år, med ont om bete vilket gjort dem härdiga och tåliga.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Hur de första ponnyerna kom till ön är oklart. De upptäcktes 1801 när man tog dit hingsten Jolly. Forskarna tror att hästarna kom dit med spanska kolonisatörer under 1500-1600-talet och att de simmade iland från skepp som förlist vid kusterna. Det hårda klimatet och dåliga betet på ön gjorde att hästarna utvecklades och avkommorna blev mindre. Man tror då att hästarna har inflytande av franska hästar.

Jolly var däremot av franskt ursprung och en stor normandisk häst som blev ny stamfader till ponnyerna på ön. Hans inflytande påverkade storleken på ponnyerna som blev större än tidigare. Inflytandet av andra hästar och ponnyer fortsatte under hela 1800-talet och början på 1900-talet.


Idag varierar antalet ponnyer på ön mellan 200 och 350 och de finns nästan uteslutet på ön.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Sable Islandponnyerna lever halvvilt på Sable Island som har ont om bra bete, vilket gjort ponyerna sega och härdiga.

Sable Islandponnyn har en ganska klen exteriör med stort huvud, svaga bakben och ibland dåligt musklad kropp. Ponnyn är egentligen mindre än den borde vara på grund av klimatet och vädret som har gjort den tåligare och härdig.

Då ponnyn växer upp utan tillsyn kan utseende och karaktär variera ganska rejält men gemensamt för rasen är lågt satta svansar och mörka färger som fux, brun och svart. Vita tecken existerar knappt hos rasen. Ponnyerna har lärt sig att överleva i riktigt extremt väder och under riktigt kalla dagar kan ledarstoet samla ihop hjorden så att de står tätt tillsammans för att hålla värmen. Ponnyerna klarar sig på magert bete och är naturligt sunda och starka.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]