Sacajawea

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Sacajawea (zacagawea) ("hon som välter kanoten") var en shoshoneindianska (född något av åren 1787-90, död 20 december 1812), som 1804-05 tjänstgjorde som vägvisare och tolk för Lewis och Clarks expedition. Sacajawea var syster till Lemhi-shoshonernas hövding Cameahwait och tillfångatogs som barn av hidatsakrigare, traditionella fiender till shoshonerna. Hos hidatsaerna förvanskades hennes namn på deras språk till Tsakakawia ("fågelkvinnan"). Sacajawea blev i tidiga tonåren bortgift med en fransk-kanadensisk pälsjägare, Toussaint Charbonneau (1767-1813). Båda anställdes av Lewis och Clark och följde med på expeditionen med sin då endast ett par månader gamle son Baptiste som sedermera följde med hertig Paul av Württemberg till Europa, där han bodde några år på 1820-talet innan han återvände till USA och av Washakie blev utsedd till shoshonernas underhövding. Sacajawea dog 20 december 1812 och ansvaret för hennes barn övertogs av hennes tidigare arbetsgivare William Clark.

Sakakawea-statue-bismarck-nd-2004.jpg

Sacajaweas insatser i expeditionens tjänst har överdrivits och bilden av henne har utsatts för en starkt verklighetsfrånvänd romantisering i flera böcker och på film. Hennes roll var främst att fungera som tolk när man förhandlade med shoshonerna om passage genom deras område och om hästar för att korsa Klippiga bergen.

I slutet av 1800-talet uppstod en mytbildning om att Sacajawea skulle ha dött först 1884 på Wind River-reservatet. Myten startade som ett rykte kort efter begravningen av en shoshonekvinna vid namn Pahraivo eller Porivo, som av prästen skall ha uppgivits som identisk med Sacajawea. Denna historia uppsnappades av en författare, specialiserad på kiosklitteratur, som skrev en bok med prästens uppgift som enda sakliga underlag och därmed skapades en myt som lever än idag och upprätthålls inte minst av ättlingar till Cameahwait. Clarks egenhändiga anteckningar från 1825-26 lämnar dock inget rum för tvivel. Han om någon bör ha vetat hur det förhöll sig och enligt honom var Sacajawea död. Efter hennes namn har han kort noterat: "dead".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Donald Jackson, Letters of the Lewis & Clark Expedition With Related Documents: 1783-1854. (University of Illinois Press, Urbana 1962).
  • Lennart Lindberg (red), Nya indianboken. Biografisk handbok (Stockholm 1990).