Hoppa till innehållet

Sachsens lantdag

Från Wikipedia
Sachsens lantdag
Sächsischer Landtag
Emblem eller logo.
Typ
UtformningEnkammarsystem
Ledning
Talman (ty. Landtagspräsident)TBD
sedan 2019
Struktur
Antal platser119
LandtagSaxony19.svg
Politiska grupperRegeringen (67)

Opposition (52)

Val
Senaste valet1 september 2019
Mötesplats
13-10-25-landtag-sachsen-innen-by-RalfR-016.jpg
Sachsens lantdag
Webbplats
www.landtag.sachsen.de

Sachsens lantdag, tyska: Sächsischer Landtag, högsorbiska: Sakski krajny sejm, är delstatsparlamentet i det tyska förbundslandet Sachsen. Den har sitt säte i lantdagshuset i centrala Dresden.

Lantdagens 126 ledamöter väljs för en femårsperiod. Den är det delstatliga lagstiftande organet i förbundslandet Sachsen, samt utövar kontroll över delstatsregeringen och delstatsförvaltningen, fastställer delstatsbudgeten och väljer ett antal höga ämbeten inom delstaten, bland dessa förbundslandets ministerpresident, domare i delstatens författningsdomstol, ordföranden för delstatsrevisionen, presidiet samt Sachsens offentliga ombudsmän för integration respektive dataskydd.

Lantdagen har sitt ursprung i den lantdag som hölls i kurfurstendömet Sachsen från 1400-talet och framåt, samt i den bikamerala lantdag som mellan 1831 och 1918 var parlament i Kungariket Sachsen. Under Weimarrepubliken existerade lantdagen under den parlamentariska republikanska styrelseformen, fram till det nazistiska maktövertagandet 1933. Under sovjetisk ockupation och den tidiga DDR-epoken 1946–1952 fanns också en lantdag som dock avskaffades i samband med att Bezirke ersatte Länder som administrativ indelning. Lantdagen i sin nuvarande form bildades 1990 i samband med Tysklands återförening, då Fristaten Sachsen återuppstod som förbundsland i Förbundsrepubliken Tyskland.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Sächsischer Landtag.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]