Safed

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Safed markerat på kartan.
Del av Safed

Safed (hebreiska צְפַת, uttalas Tsfat; arabiska صفد, uttalas Safad) är en stad i det norra distriktet av Israel, med 800 meter över havet den högst belägna i Galileen. Enligt Statistiska Centralbyrån i Israel bodde det 26.000 människor i Safed i slutet av 2003. Det är judendomens tredje heligaste stad, näst Jerusalem och Hebron.

Safed ligger i ett område som Domarboken anger att Naftali tilldelades, men nämns i sig inte förrän medeltiden. Talmud Jerushalmi berättar att det var en av fem platser där bål tändes för att fira nymåne och högtider under andra templets period. Staden skall enligt legenderna ha grundats av Noaks son efter syndafloden, och har identifierats med Sepph som omtalas av den judiske historikern Josefus. Den befästes av korsfararna på 1100-talet och ingick i kungadömet JerusalemMalteserorden uppförde ett slott där. Staden blev muslimsk på 1200-talet under mamluckerna, vilka byggde fort som ännu består.

Staden var en tillflyktsort för många av de judar som hade drivits ur Spanien 1492, varigenom många rabbiner inflyttade. Dess judiska kultur blomstrade från 1500-talet när Safed blev ett centrum för kabbala och för judisk boktryckarkonst, det senare under Eliezer Ashkenazi och Isak av Prag. Stadens judiska befolkning har till följd av invandring ständigt ökat därefter.

Safed har under historien härjats av några stora pestepidemier vilka decimerade befolkningen kraftigt.

1948 hamnade Safed under judisk dominans. I Safed har flera militära slag och terrordåd ägt rum, bland annat Ma'alot-massakern 1974.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]