Safflor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Safflor
Carthamus tinctorius

Safflor (Carthamus tinctorius), färgtistel, är en ettårig ört som kan bli upp till sex decimeter hög. Den har odlats som färgväxt sedan antiken i bland annat länderna kring Medelhavet och i Kina. Den rödgula tisteln ger färg men inte smak till matlagningen. Förr såldes ofta denna ört billigt som saffranpistiller.

Safflorolja (tistelolja[1]) fås från frön av Carthamus tinctorius och C. oxyacantha, växter som länge har odlats i stor omfattning för färgämnets skull. Oljan framställs numer i industriell produktion och används både som matolja och som olja för färg, framför allt i tillverkning av icke gulnande alkydhartser. Den används som ersättning för linolja i konstnärsfärger, men dess motståndskraft mot åldrande - försprödning - är inte lika stor som linoljans.

Färgtistelkoncentrat används i läskedrycken Fanta. Även i Spendrups Nygårda Hallon- och Smultronsoda, Red bull "The red edition" och i Sunkist Tropical. Extrakt av safflor återfinns även i Fun Ligth med smak av fläderblom och citron.

Skörd och färgframställning av färgtistel finns beskrivet i Studio Ghibli-filmen Minnesdroppar (Only Yesterday).[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalencyklopedin, tistelolja
  2. ^ Online Ghibli. ”Only Yesterday”. http://www.onlineghibli.com/only_yesterday/char.php. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]