Hoppa till innehållet

Lista över rollfigurer i Sailor Moon

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Sailor Mercury)

Följande är en lista över rollfigurer i Sailor Moon i animen och mangan.

Sailor Moon (Annie Tsukino)[redigera | redigera wikitext]

Annie Tsukino / Sailor Moon
月野うさぎ
(tsukiono usagi)
RöstKotono Mitsuishi
Svensk röstAnnelie Berg[1]
Information
Hårfärgblond
Ögonfärgblå
Födelse30 juni
Ålder14 - 16 år
Magiska krafterKärlek, ljus (månljus)

Annie Tsukino (Usagi Tsukino på japanska)[2] är en helt vanlig 14-årig tjej, som har problem med skolan och kärleken. En dag träffar hon en magisk katt, Luna[3], som berättar för henne att hon egentligen är Sailor Moon, en hjältinna som måste bekämpa de onda krafter som hotar jorden. Mot sin vilja förvandlas Annie till Sailor Moon, efter att ha uttalat de magiska orden: "Månprisma, förvandla mig". Hon tvingas slåss mot ondskefulla demoner från det Mörka Kungariket. Demonerna är ute efter att stjäla människors energi så att de kan väcka sin slumrande härskare och därmed ta över Jorden.

Sailor Chibi Moon (Chibusa)[redigera | redigera wikitext]

Chibusa / Sailor Chibi Moon
ちびうさ
(chibiusa)
RöstAraki Kae
Svensk röstEwa Maria Björkström-Roos
Information
FödelsenamnAnnie/Usagi Serenity Tsukino
Hårfärgrosa
Ögonfärgröd
Födelse30 juni
Ålder8 år

Chibiusa/Chibosa[4] är Neo-drottning Serenitys dotter från framtiden. Anledningen till att hon kallas Chibiusa/Chibosa är att hon heter Usagi Serenity Tsukino (som sin mor) och Chibi betyder "liten". Om man tar bort "gi" i "Usagi" och lägger "chibi" före så blir det Chibiusa. I Sailor Moon R (den andra Sailor Moon-säsongen) dyker hon upp för första gången. Där får Usagi/Annie och Mamoru reda på att hon är deras dotter och att hon behöver hjälp med att rädda sina föräldrar (Usagi och Mamoru i framtiden) och deras framtida kungarike från "Svarta Månklanen". Hon blir också förvandlad till Black lady, som ser ut som en vuxen Chibiusa och tror att ingen älskar henne.

Skyddande soldater[redigera | redigera wikitext]

Skyddande soldater (japanska: 守護戦士?, shugoshi senshi), kallas ofta av fans för inre solsystemets soldater (japanska: 内部太陽系戦士?, naibu taiyōkei senshi) eller inre soldater (japanska: 内部戦士?, naibu senshi).

Sailor Mercury (Ami Mizuno)[redigera | redigera wikitext]

Ami Mizuno / Sailor Mercury
水野亜美
(mizuno ami)
RöstAya Hisakawa
Svensk röstAnnica Smedius
Information
Hårfärgblå
Ögonfärgblå
Ålder14 - 16 år
Magiska kraftervatten, is

Ami Mizuno[5] går på samma skola som Annie. Hon är ett riktigt geni som har högsta betyg i nästan alla ämnen, men trots detta är hon inte lycklig. Detta beror på att ingen tycker om henne eftersom hon är så duktig i allt hon gör. En dag får dock Annie upp ögonen för henne, och de två blir vänner. Inte långt efteråt visar det sig att Ami är en av Sailor-hjältinnorna: Sailor Mercury, väktare av planeten Merkurius med makt över vatten och is.

Sailor Mars (Rei Hino)[redigera | redigera wikitext]

Rei Hino / Sailor Mars
火野レイ
(hino rei)
RöstMichie Tomizawa
Svensk röstMaria Weisby (ep 10-57), Ewa-Maria Björkström-Roos (ep 58-88)
Information
Hårfärgsvart, lila
Ögonfärglila
Ålder14 - 16 år
Magiska kraftereld

Rei Hino[6] bor med sin farfar i (氷川神社) Hikawa-jinja, en shintohelgedom i utkanten av Tokyo. Hon är mycket spirituell, och uppträder ofta mycket mystiskt. Hon går i en privatskola för endast flickor, men Annie och Ami kommer i kontakt med henne under en av sina strider med det Mörka Kungariket. Rei visar sig vara en Sailor-hjältinna: Sailor Mars, väktare av planeten Mars med makt över eld.

Rei känner ofta på sig när något hemskt är på väg att hända. Hon är dessutom ganska aggressiv, vilket betyder att hon mer än gärna ger sig in i striden mot det Mörka Kungariket. I senare episoder får man även reda på att Rei är duktig på att sjunga och åka skidor.

Sailor Jupiter (Mako Kino)[redigera | redigera wikitext]

Mako Kino / Sailor Jupiter
木野まこと
(kino makoto)
RöstEmi Shinohara
Svensk röstIrene Lindh
Information
Hårfärgbrun
Ögonfärggrön
Ålder14 - 16 år
Magiska krafternatur (blixt, trä)

Mako Kino (Makoto Kino på japanska)[7] är en lång, pojkflicka tjej som börjar på Annies och Amis skola. Precis som med Ami är det inte många som tycker speciellt bra om Mako, eftersom det ryktas att hon blev utslängd från sin förra skola på grund av att hon slogs mycket med elever. Men efter att Mako har räddat Annie från ett gäng bråkstakar blir de två vänner, och det dröjer inte länge förrän Mako visar sig vara en Sailor-hjältinna: Sailor Jupiter, väktare av planeten Jupiter med makt över blixt och åska. Mako är mycket stark och ger sig gärna in i slagsmål med fiender, trots att fienden oftast är bra mycket starkare än vad hon är. Hon är inte rädd för att visa vad hon går för, vilket gör henne till en av de tuffaste Sailor-hjältinnorna. Anledningen till att hon har tvingats bli så tuff är att hon har växt upp alldeles ensam; hennes föräldrar dog i en flygplansolycka när hon var liten.

Sailor Venus (Arianne Aino)[redigera | redigera wikitext]

Arianne Aino / Sailor Venus
愛野美奈子
(aino minako)
RöstRika Fukami
Svensk röstCharlotte Ardai Jennefors
Information
Hårfärgblond
Ögonfärgblå
Ålder14 - 16 år
Magiska krafterkärlek, ljus, metall

Arianne Aino (Minako Aino på japanska)[8] är den sista att ansluta sig till det "inre" Sailorteamet. Hon har innan dess bekämpat brottslingar, men då på egen hand och under namnet Sailor V.

Arianne har katten Artemis[9] som rådgivare och sällskap.

Yttre solsystemets soldater[redigera | redigera wikitext]

Yttre solsystemet soldater (japanska: 外部太陽系戦士?, gaibu taiyōkei senshi) förkortas ofta (framför allt av fans) till yttre soldater (japanska: 外部戦士?, gaibu senshi).

Sailor Pluto (Setsuna Meioh)[redigera | redigera wikitext]

Setsuna Meioh / Sailor Pluto
冥王せつな
(meiō setsuna)
RöstChiyoko Kawashima
Svensk röstLouise Raeder
Information
Hårfärgmörkgrönt, svart
Ögonfärgmörkröd
Ålderc:a 18 - 20 år(Egentligen okänt)
Magiska kraftertid

Setsuna Meioh[10] introducerades sent i Sailor Moon R som väktaren av Tidens Port. Pluto har ett väldigt starkt band med Chibusa. I Sailor Moon S lämnar hon Tidens Port och börjar slåss tillsammans med Sailor Uranus & Sailor Neptunus eftersom hon bär på en talisman, (en kula ), precis som Sailor Uranus (ett svärd) och Sailor Neptunus (en spegel), som ska bilda den heliga graal.

Sailor Uranus (Haruka Tenoh)[redigera | redigera wikitext]

Haruka Tenoh / Sailor Uranus
天王はるか
(ten'ō haruka)
RöstMegumi Ogata
Information
Hårfärgblond
Ögonfärgmörkgrön
Ålder16 - 17 år
Magiska krafterluft

Haruka Tenoh[11] syns oftast ihop med Sailor Neptunus (Kaioh Michiru). Hon blir misstagen för man då hon träffar Annie och de andra, då hon klär sig som en man och har en mörk röst. Detta misstag reder sedan ut sig men det hindrar inte Mako från att bli kär i Haruka till resten av teamets stora chock (men det är ett missförstånd, Mako beundrar bara Haruka).

Sailor Neptunus (Michiru Kaioh)[redigera | redigera wikitext]

Michiru Kaioh / Sailor Neptunus
海王みちる
(kaiō michiru)
RöstMasako Katsuki
Information
Hårfärgturkos
Ögonfärgmörkblå
Ålder16 - 17 år
Magiska krafterhav

Michiru Kaioh[12] är Haruka Tenohs flickvän och de slåss alltid tillsammans. Hennes andra identitet är Sailor Neptune och hon styr över havet. Hon spelar fiol väldigt bra och är mycket vänlig och mild, men hårdare när hon slåss.

Sailor Saturn (Hotaru Tomoe)[redigera | redigera wikitext]

Hotaru Tomoe / Sailor Saturn
土萠ほたる
(tomoe hotaru)
RöstYuko Minaguchi
Information
Hårfärgsvart, lila
Ögonfärglila
Ålder5 och 13 år
Magiska kraftertystnad, förstörelse

Hotaru Tomoe[13] är en av de minsta men kraftfullaste sailorsoldaterna. Hennes första framträdande var i Sailor Moon S då hon från början blev vän med Chibiusa. Hon kämpade från början tillsammans med Sailor Pluto, Neptunus och Uranus men senare med Sailor moon och de andra soldaterna. Hon kan verka väldigt blyg och söt men vid fel tillfälle kan hon bli mycket destruktiv. I slutet av Sailor Moon Super S eller Star kämpar hon och Sailor Moon om fred på jorden, dock vill Sailor Moon ha fred och Sailor Saturn vill att Chibiusa får ett bra liv, vilket slutar med att Sailor Moon vann och får tillbaka sina vänner som försvunnit under den tidigare kampen.

Skurkar[redigera | redigera wikitext]

Dessa rollfigurer har förekommit i Sverige och översatts till svenska.

Det Mörka Kungariket[redigera | redigera wikitext]

Det Mörka Kungariket förekommer i första säsongen av animeserien. Det är en mörk, kall plats med svart ljus och böljande energi bebodd av demoner med övernaturliga krafter. Riket styrs av Drottning Morga som under serien anlitar de "Fyra Stora" (Shitennō) Jedyte, Neflite, Zoisite och Lord Kunta. De är hennes generaler och deras uppdrag är att överta Jorden genom att leta efter Silverkristallen men eftersom de inte kan hitta den försöker Drottning Morgas generaler Jedyte och senare Neflite att samla mänsklig energi.

Drottning Morga[redigera | redigera wikitext]

Morga
Svensk röstIrene Lindh
Information
HårfärgOrange
Ålderc:a 32
Magiska krafterMagi

Drottning Morga[14] är den stora antagonisten i den första säsongen. Hon är drottning över det Mörka Kungariket, men lyder under den ännu mäktigare drottning Metalia. Till sin hjälp har hon "De Fyra Stora", fyra generaler som slåss inbördes om bättre ställningar och favörer i det Mörka Kungariket.

Jedyte[redigera | redigera wikitext]

Jedyte
ジェダイト
(Jedaito)
Svensk röstOlav F. Andersen
Information
HårfärgBlont
ÖgonfärgBlå
Ålderc:a 20 - 25 år
Magiska krafterStarka magiska förmågor
Levitation

Jedyte[15] är Drottning Morgas förste general. En ond sexist. Sailor Moon tycker att han är ganska snygg och bli smått förälskad i honom. Demonen Thetis är kär i honom men han besvarar inte hennes kärlek. Jedyte var den förste generalen från det Mörka Kungariket som fick i uppdrag att samla energi från människorna på Jorden. När han väl hittat ett lämpligt offer sände han ut en av sina demoner för att hämta energin. Men även om det ibland verkade som om han verkligen skulle lyckas med sina ondskefulla planer, dök alltid Sailor Moon upp i sista sekunden och stoppade honom. När sedan Sailor Mercury och Sailor Mars också dök upp fick Jedyte det ännu svårare. Morga dödar honom efter att han misslyckats med att mörda Månhjältinnorna. Jedyte deltog i förstörelsen av Månkungadömet. Namnet kommer av ädelstenen Jadeit.

Neflite[redigera | redigera wikitext]

Neflite
ネフライト
(Nefuraito)
Svensk röstStaffan Hallerstam
Information
HårfärgBrunt
Ålderc:a 19
Magiska krafterEnergi attacker
Magiska förmågor
Svärdsmästare

Neflite[16] är Jedytes efterträdare. Han tog över efter Jedytes död, men han använde sig inte av samma metoder som sin föregångare. Neflite valde med hjälp av stjärnorna ut den person som hade den högsta energin, och sedan gav han sig ut bland människorna på Jorden i form av den snygge playboyen Masato Sanjouin. När han funnit sitt offer placerade han en demon i det föremål som användes mest av personen. Ju mer föremålet användes, desto mer energi samlades i det. När energin slutligen nådde sin topp lämnade demonen föremålet för att ta hand om energin, och ta med sig den tillbaka till det Mörka Kungariket.

Zoisite[17][redigera | redigera wikitext]

Zoisite
ゾイサイト
(Zoisaito)
Svensk röstSanna Ekman
Information
HårfärgBlont
Ålderc:a 16 -17
Magiska krafterEnergi attacker
Magiska förmågor
Levitation

I den svenska och engelska dubbningen är Zoisite en kvinna, men i originalversionen är Zoisite en man. Zoisite har ett förhållande med Lord Kunta. Han hjälpte alltid Zoisite när hon hamnade i situationer som hon inte klarade av själv. Efter att ha lyckats med sin plan att göra sig av med Neflite tog Zoisite över jobbet att finna Silverkristallen.

Karaktären är uppkallad efter Zoisit.

Lord Kunta[redigera | redigera wikitext]

Kunta
クンツァイト
(Kuntsaito)
Svensk röstOlav F. Andersen
Information
HårfärgVitt
Ålderc:a 26
Magiska krafterEnergi svärd
Magiska förmågor
Interdimensionella krafter
Svärdsmästare
Kan absorbera energi
Levitation

Kunta[18] är Neflites rival och Zoisites älskade. Han är den farligaste av alla generalerna i Det Mörka Kungariket. Han är stark nog att slåss med alla månhjältinnorna ensam. Han hade ett förhållande med Zoisite och konspirerade ofta med henne. Efter Zoisites död svor han hämnd mot Sailor-hjältinnorna. Han lyckades kidnappa Mamoru och hjärntvättade honom. Efteråt förvandlades Mamoru till en ond version av sitt sanna jag, Prins Endymion av Jorden.

Ale och Ann[redigera | redigera wikitext]

Ale och Ann[19][20] medverkar under den andra säsongen av animeserien. Det är två utomjordingar som är tillsammans med en "förälder" kallad Djävulsträdet. Eftersom Ale och Ann lever på energi använder de Cardians och samlar ihop mänsklig energi för de ska överleva.

Svarta Månen[redigera | redigera wikitext]

Skurkarna i större delen av den andra säsongen (Sailor Moon R).

Rubeus[21][redigera | redigera wikitext]

Wiseman[22][redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Linnea spelar Luna mot Sveriges egna Sailor Moon - PP3”. sverigesradio.se. Sveriges Radio. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4283&artikel=6370465. Läst 7 juni 2020. 
 2. ^ ”Usagi Tsukino”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/2030/Usagi_Tsukino. Läst 11 juli 2019. 
 3. ^ ”Luna”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/5407/Luna. Läst 11 juli 2019. 
 4. ^ ”Chibiusa”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/2827/Chibiusa. Läst 11 juli 2019. 
 5. ^ ”Ami Mizuno”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/2366/Ami_Mizuno. Läst 11 juli 2019. 
 6. ^ ”Rei Hino”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/2367/Rei_Hino. Läst 11 juli 2019. 
 7. ^ ”Makoto Kino”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/2825/Makoto_Kino. Läst 11 juli 2019. 
 8. ^ ”Minako Aino”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/2826/Minako_Aino. Läst 11 juli 2019. 
 9. ^ ”Artemis”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/5408/Artemis. Läst 11 juli 2019. 
 10. ^ ”Setsuna Meiou”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/2828/Setsuna_Meiou. Läst 11 juli 2019. 
 11. ^ ”Haruka Tenou”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/2830/Haruka_Tenou. Läst 11 juli 2019. 
 12. ^ ”Michiru Kaiou”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/2829/Michiru_Kaiou. Läst 11 juli 2019. 
 13. ^ ”Hotaru Tomoe”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/2875/Hotaru_Tomoe. Läst 11 juli 2019. 
 14. ^ ”Queen Beryl”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/8511/Queen_Beryl. Läst 11 juli 2019. 
 15. ^ ”Jadeite”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/8512/Jadeite. Läst 11 juli 2019. 
 16. ^ ”Nephrite”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/8513/Nephrite. Läst 11 juli 2019. 
 17. ^ ”Zoisite”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/8514/Zoisite. Läst 11 juli 2019. 
 18. ^ ”Kunzite”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/8515/Kunzite. Läst 11 juli 2019. 
 19. ^ ”Ail”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/8913/Ail. Läst 11 juli 2019. 
 20. ^ ”Ann”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/8914/Ann. Läst 11 juli 2019. 
 21. ^ ”Crimson Rubeus”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/8882/Crimson_Rubeus. Läst 6 augusti 2019. 
 22. ^ ”Wiseman”. MyAnimeList.net. https://myanimelist.net/character/8899/Wiseman. Läst 6 augusti 2019.