Saint-Martin-de-Pallières

Saint-Martin-de-Pallières
Kommun
Vapen
Land Frankrike Frankrike
Region Provence-Alpes-Côte d'Azur
Departement Var
Arrondissement Brignoles
Kanton Barjols
Koordinater 43°35′N 5°53′Ö / 43.583°N 5.883°Ö / 43.583; 5.883
Yta 26,33 km²[1]
Folkmängd 259 ()[2]
Befolkningstäthet 10 invånare/km²
Borgmästare Bernard de Boisgelin 
Postnummer 83560
INSEE 83114
Geonames 2978487
OSM-karta 2698762
Kommunens läge i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur i Frankrike
Kommunens läge i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur i Frankrike
Kommunens läge i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur i Frankrike
Webbplats: https://mairie-stmartindepallieres.fr
Detaljkarta över kommunen.

Saint-Martin-de-Pallières, före 4 augusti 2012 enbart Saint-Martin[3], är en kommun i departementet Var i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur i sydöstra Frankrike. Byn är belägen på en topp i berget Pallières och domineras av slottet som ligger högst. Byns övriga hus sprider sig i solfjädersform över bergets nordsida. Det finns en lågstadieskola och sedan 2009 en kombinerad speceriaffär och bistro. År 2021 hade kommunen 259 invånare.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Kommunen ligger i de västra delarna av departementet Var i Provence. Den är belägen längs D561, 20 km norr om Saint-Maximin-la-Sainte-Baume. Den gränsar till kommunerna

Historia[redigera | redigera wikitext]

Området är bebott sedan stenåldern och på romartiden låg det romerska jordbruksvillor i dalen. Efter romarrikets fall blev trakten osäker. Befolkningen flyttade upp på berget och byggde en befästning vid vilken bostäderna placerades. Slottets äldsta delar är från 1000-talet.

Pesten 1348 drabbade byn hårt och den övergavs för att på 1500-talet åter befolkas. Under 1600 och 1700-talen förvandlades den feodala borgen till ett bekvämt slott för adelsmännen. De flesta av byns hus och nuvarande kyrkan, Notre-Dame de l’Assomption, namngiven efter Jungfru Marie himmelsfärd, är från den här tiden. Kyrkan är skyddad och klassad i det franska byggnadsminnesregistret Monument historique, historiskt monument.

1830 byggdes kyrkans klockstapel och 1838 nådde befolkningen sin hittills högsta nivå 472 invånare. Antalet sjönk under en rural utvandring som inleddes 1841. 1889 invigdes järnvägen mellan DraguignanMeyrargues, en del av Ligne Central-Var, även kallad ”pinje-linjen”, och Saint-Martin var en av hållplatserna. Från 1980-talet har flera skandinaver skaffat semesterboende i byn.

Slottet[redigera | redigera wikitext]

Slottet köptes av François de Laurens i början av 1600-talet. Det var kvar i deras ägo fram till 1774. De Laurens enda dotter gifte sig då med kavalleriofficeren Gilles Dominique de Boisgelin. Familjen de Boisgelin är än idag ägare av slottet.

Under franska revolutionen användes slottet som sjukhus av revolutionsarmén. Det och att slottet var så bastant byggt skonade det från total demolering, även om tornen revs. Slottet restaurerades 1820 och tornen byggdes upp igen. Slottets östra flygel tillkom under en ombyggnad 1865 tillsammans med det västra tornet.

Vapen[redigera | redigera wikitext]

Kommunens vapen har ett fält av guld med ett grönt lagerbladsträd. Ovanför det finns en blå ginstam, ett smalare horisontellt fält som är beläget överst, med tre stjärnor i guld. Stjärnorna är bjälkvis ordnade, det vill säga ligger på rad.

Blasoneringen på franska lyder:

D'or au laurier de sinople, au chef d'azur chargé de trois étoiles du champ

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Befolkningsutveckling[redigera | redigera wikitext]

Antalet invånare i kommunen Saint-Martin


Referens: INSEE[4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Répertoire géographique des communes, Institut national de l'information géographique et forestière, läst: 26 oktober 2015, licens: öppen licens.[källa från Wikidata]
  2. ^ Populations légales 2021, Institut National de la Statistique et des Études Économiques, 28 december 2023.[källa från Wikidata]
  3. ^ LegiFrance.gouv.fr
  4. ^ Chiffres clés - Évolution et structure de la population[död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]