Salò, eller Sodoms 120 dagar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Salò, eller Sodoms 120 dagar
(Salò o le centoventi giornate di Sodoma)
Genre Drama
Regissör Pier Paolo Pasolini och Randy Barbato
Manus Pier Paolo Pasolini och Sergio Citti efter De 120 dagarna i Sodom av Markis de Sade
Skådespelare Se vänster
Originalmusik Ennio Morricone, Frédéric Chopin
Premiär 1975
Speltid 117 minuter
Land Italien
Språk Italienska
IMDb

Salò, eller Sodoms 120 dagar (originaltitel: Salò o le centoventi giornate di Sodoma) är en italiensk film från 1975 i regi av Pier Paolo Pasolini, baserad på romanen De 120 dagarna i Sodom från 1785 av Markis de Sade.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen, som inte vilar på verklig förlaga, utspelar sig i Salòrepubliken, där fyra ledande män och högt uppsatta fiktiva fascister låser in sig i slottet Marzabotto under 120 dagar tillsammans med de ungdomar man inledningsvis rövat bort samt sina kollaboratörer; fyra manliga soldater och tre kvinnor/prostituerade. En sak är förbjuden på slottet: Sex i traditionell mening.

Filmens handling är utformad enligt mönster från Dantes Inferno indelat i "kretsar"; i filmen är dessa Anteinferno, Manias krets, Skitens krets och slutligen Blodets krets. Under den första kretsen kan nämnas att man rövar bort de 9 unga män och 9 unga kvinnor, på vilka de sexuella handlingarna senare ska utövas.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Salò, eller Sodoms 120 dagar var Pier Paolo Pasolinis sista produktion och skildrar många former av sexuella övergrepp. Skildringarna är mycket direkta. Filmen godkändes av Statens biografbyrå från 15 år utan klipp.

Filmen hade svensk premiär 29 mars 1976Rialto i Stockholm.

Filmen är fiktion, även om den utspelas i Salòrepubliken under andra världskriget finns det inget som pekar på att de brott som fascisterna utför i filmen skulle utförts i verkligheten och filmens händelser är enbart tagna rakt ur De Sades bok.

Regissören Pasolini mördades efter att filmen färdigställts men ännu inte haft sin premiär.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]