Salsa criolla

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Salsa criolla, Peru

Salsa criolla är en enkel anrättning i form av en gastronomisk sås eller marinad med varierande konsistiens och innehåll.

Karakteristika[redigera | redigera wikitext]

I Peru tillagar man den med rå rödlök, gul spansk peppar och / eller lime. Det är också vanligt att tillsätta culantro (bladen) eller persilja.

I Argentina och Uruguay, används den allmänt som marinad för nötkött, men genom sin spridning har den fått en vanlig användning beroende på gourmetens uppfinningsrikedom.

Användning[redigera | redigera wikitext]

I Peru är det sannolikt det vanligaste tillbehöret till det peruanska köket. Den ingår som en viktig del i tillagningen av sánguche de chicharrón, butifarra och många av rätterna i det peruanska köket.

Genom den enkla anrättningen och de billiga ingredienserna kan man hitta denna salsa criolla även i andra kulturer och med under beteckningar och variationer.

Under beteckningen salsa criolla går också det typiska köket på den argentinska och den uruguayanska landsbygden.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  1. Laura Garland de Pérez Palacio, "La Tapada", "Cocina y repostería", Tercera edición; Editorial Salesiana, Lima, Registro de propiedad intelectual, número 125- Año 1963. (spanska)
  2. Fundación Felipe Antonio Custer, “El arte de la cocina peruana”. Quebecor World Perú S.A., Año 2000. ISBN 9972-9298-0-9 (spanska)
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia, Salsa criolla, 5 oktober 2009.