Salt (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Salt
(Salt)
Genre Spion
Action
Thriller
Regissör Phillip Noyce
Producent Lorenzo di Bonaventura
Sunil Perkash
Manus Kurt Wimmer
Skådespelare Angelina Jolie
Liev Schreiber
Chiwetel Ejiofor med flera
Originalmusik James Newton Howard
Fotograf Robert Elswit
Produktionsbolag Columbia Pictures
Relativity Media
Di Bonaventura Picures
Distribution Sony Pictures
Premiär 2010
Speltid 1 timme och 40 minuter
Land USA USA
Språk Engelska
Ryska
Koreanska
Budget $110 miljoner
Intäkter $293 503 354
IMDb SFDb

Salt är en amerikansk spionaction, thrillerfilm film från 2010 och är regisserad av Phillip Noyce. Filmen hade biopremiär den 3 september 2010 i Sverige och släpptes på DVD och Blu-ray den 5 januari 2011 i Sverige. Filmen är tillåten från 15 år.

Handling[redigera | redigera wikitext]

CIA-officeren Evelyn Salt har svurit en ed om trofast tjänstgöring och att kämpa för sitt land. Hon är respekterad av alla, inklusive sin chef Ted Winter. Men plötsligt kommer en rysk spion in på hennes kontor och erbjuder toppviktig information: Rysslands president skall lönnmördas under sitt kommande statsbesök till New York, där han skall besöka begravningen för den nyligen avlidne vicepresidenten av USA. Namnet på lönnmördaren är "Evelyn Salt".

När hon anklagas för att vara en rysk spion och är oförmögen att kontakta honom tvingas hon fly för att rentvå sig själv och sitt namn och visa att hon är en sann patriot. Men Winter vägrar acceptera att hon är en spion eller dubbelagent, dock att hennes agerande börjar väcka tvivel. Vem är den här Evelyn Salt, och vad planerar hon att göra?

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen var egentligen tänkt för Tom Cruise som Edward A. Salt, men han hoppade av och manuset och namnet skrevs om för Angelina Jolie.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]