Salt (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Salt
(Salt)
GenreSpion
Action
Thriller
RegissörPhillip Noyce
ProducentLorenzo di Bonaventura
Sunil Perkash
ManusKurt Wimmer
SkådespelareAngelina Jolie
Liev Schreiber
Chiwetel Ejiofor med flera
OriginalmusikJames Newton Howard
FotografRobert Elswit
ProduktionsbolagColumbia Pictures
Relativity Media
Di Bonaventura Picures
DistributionSony Pictures
Premiär2010
Speltid1 timme och 40 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Ryska
Koreanska
Budget$110 miljoner
Intäkter$293 503 354
IMDb SFDb

Salt är en amerikansk spionaction, thrillerfilm film från 2010 och är regisserad av Phillip Noyce. Filmen hade biopremiär den 3 september 2010 i Sverige och släpptes på DVD och Blu-ray den 5 januari 2011 i Sverige. Filmen är tillåten från 15 år.

Handling[redigera | redigera wikitext]

CIA-officeren Evelyn Salt har svurit en ed om trofast tjänstgöring och att kämpa för sitt land. Hon är respekterad av alla, inklusive sin chef Ted Winter. Men plötsligt kommer en rysk spion in på hennes kontor och erbjuder toppviktig information: Rysslands president skall lönnmördas under sitt kommande statsbesök till New York, där han skall besöka begravningen för den nyligen avlidne vicepresidenten av USA. Namnet på lönnmördaren är "Evelyn Salt".

När hon anklagas för att vara en rysk spion och är oförmögen att kontakta honom tvingas hon fly för att rentvå sig själv och sitt namn och visa att hon är en sann patriot. Men Winter vägrar acceptera att hon är en spion eller dubbelagent, dock att hennes agerande börjar väcka tvivel. Vem är den här Evelyn Salt, och vad planerar hon att göra?

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen var egentligen tänkt för Tom Cruise som Edward A. Salt, men han hoppade av och manuset och namnet skrevs om för Angelina Jolie.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]