Saltoluokta

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Staloluokta.
Huvudbyggnaden, Saltoluokta fjällstation.
Förarstugan, Saltoluokta fjällstation.
Gamla stationen, Saltoluokta fjällstation.
Receptionen, Saltoluokta fjällstation.
Laponia, Saltoluokta fjällstation.
M/S Langas, Saltoluokta fjällstation.
Huvudbyggnaden, Saltoluokta fjällstation.
Vy mot Sarek från Kierkau nära Saltoluokta.
Saltoluokta i september.

Saltoluokta är en fjällstation och sameviste, som ligger 12 mil utanför Gällivare i väglöst land på kommungränsen mellan Gällivare och Jokkmokk. Saltoluokta ligger mindre än 1 kilometer från Stora Sjöfallets nationalpark och världsarvet Laponia och är en populär utgångspunkt för vandrare i Sarek.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Platsen har länge varit ett av Sirkas samebys vår-, sommar-, och höstvisten. Svenska Turistföreningen (STF) kom till området 1890 och byggde Sjöfallsstugan strax nedanför Stora Sjöfallet. Ett tjugotal år senare behövdes fler sängplatser för de som besökte platsen med ett av norra Europas största vattenfall, Stora Sjöfallet. Då platsen låg i det ursprungliga området för Stora Sjöfallets nationalpark som bildades 1909, valde STF att flytta utanför nationalparksgränsen. Man valde då att bygga på sandåsarna i Saltoluokta, en kilometer nedanför nationalparksgränsen och där Kungsleden går vidare söderut. Till att börja med byggde man Gamla stationen 1912 och året efter byggdes förarstugan strax intill. Saltoluoktas huvudbyggnad ritades av arkitekt John Åkerlund, den byggdes under 1918 och utökade bäddantalet på anläggningen till cirka 70 bäddar. Stationens senaste tillskott av byggnader kom i början av 1980-talet då servicebyggnaden Nåiden byggdes och i mitten av 1990-talet då annexet Laponia byggdes. Idag har stationen cirka 100 bäddar och alla tänkbara bekvämligheter som restaurang, enklare affär och uthyrning av sportartiklar. Stationens huvudbyggnad är till stora delar i originalskick, med möbler och inredning från 1918.

Service[redigera | redigera wikitext]

I huvudbyggnaden finns en restaurang där det serveras mat hela dagen med en trerätters meny på kvällen. Det finns även en kiosk med allehanda godis, tidningar, folköl, samesmide med mera. I servicebyggnaden Nåiden finns bastu, dusch, torkrum och självhushållskök. Det finns också en uthyrningsavdelning där det går att hyra det mesta du behöver för fjället. Saltoluokta arrangerar guidade turer och kurser med allt från hundspannskurser till en vacker tur med båt till Stora Sjöfallet.

Öppettider[redigera | redigera wikitext]

Saltoluokta är en fjällsation med säsongsbaserade öppettider, vilket gör att de kan variera från år till år. Som regel är vintersäsongen från mitten av februari till början av maj och sommarsäsongen från början av juni till mitten av september.

Kommunikation[redigera | redigera wikitext]

För att ta sig till Saltoluokta Fjällstation behöver man ta sig över sjön Langas från Kebnatsbryggan, vilket man sommartid gör med M/S Langas, en resa på ungefär 10 minuter. Under vintern är det en skid- eller skoterresa på 3 km längs vinterleden.

Bil Med bil åker du längs med E 45 mellan Gällivare och Jokkmokk. 6 km norr om Porjus tar du av västerut och kör de återstående 78 km till Kebnats för vidare transport till Saltoluokta Fjällstation.

Buss Buss 93 går en gång dagligen mellan Gällivare och Kebnats och på vägen stannar den i Porjus, dit du kan komma med buss från Jokkmokk.

Flyg Det går att flyga från Stockholm Arlanda till Lapland Airport i Gällivare med NextJet eller från Umeå med Air Sweden som har anslutande flyg i Umeå till flera stora städer i Europa. Från Lapland Airport tar man sig enklast med buss eller taxi till Gällivare Busstation för att sedan ta buss 93 till Kebnats. Det är även möjligt att flyga till Kiruna som har flera anknytningar från bland annat Stockholm. Därifrån tar du dig vidare till Gällivare med tåg eller buss.

Tåg SJ kör nattåg från Göteborg och Stockholm till Gällivare. De kör dagliga turer, och från Gällivare C tar du anslutande buss 93 till Kebnats.

Natur och omgivning[redigera | redigera wikitext]

Saltoluokta är beläget vid sjön Langas som är del av Stora Lule älv och Stora Sjöfallets nationalpark. En knapp mil uppströms (väst, nordväst) ligger Stora Sjöfallet som innan dammbyggena var ett av Europas största vattenfall. Mellan Saltoluokta och Stora Sjöfallet längs sjöns södra strand ligger det mäktiga fjället Kierkau och vyn från Saltoluokta mot Stora Sjöfallet är en väl känd och ofta avbildad siluett som bland annat kan ses på Stockholms centralstation.

Från Kierkaus topp, som är en kortare vandring från Saltoluokta, ser man långt in i nationalparken Sarek.

Söder om Kierkau och 5 km från Saltoluokta ligger sjön Petsjaure som bjuder på fint rödingfiske.

Söderut längs Kungsleden ligger Sitojaure som är en fjällstuga som drivs av Svenska Turistföreningen; därifrån kan man fortsätta ner mot Kvikkjokk och vidare mot Hemavan.

Nordväst om stationen längs Stora Lule älv och i slutet på Langas finns utloppet från Vietasdammen och en bit längre upp ligger Suorvadammen och sjön Kårtjejaure.

Vandring och turskidåkning[redigera | redigera wikitext]

Saltoluokta ligger längs Kungsleden som är ett populärt resmål för vandrare. Många väljer att starta eller sluta sin längre vandringstur i Saltoluokta. Även Sarekvandrare utgår ofta från Saltoluokta.

Under vintersäsong är det många turskidåkare som kommer till Saltoluokta för att åka skidor längs Kungsleden eller in i Sarek.

Det är många barnfamiljer som väjer att komma till Saltoluokta eftersom det är förhållandevis snälla fjäll och vacker miljö runt sationen. Det finns även många populära dagsturer och aktiviteter att välja bland.

Saltoluokta Folkmusikfestival[redigera | redigera wikitext]

Varje år i månadsskiftet juni/juli arrangeras en folkmusikfestival på Saltoluokta där både välkända och lokala folkmusiker intar scenen. Festivalen hölls för första gången 1977 och sedan dess har 36 festivaler hållits.

Avbildning på Stockholms centralstation[redigera | redigera wikitext]

Vid ombyggnaden av Stockholms centralstation 1927 och tillkomsten av den nya Centralhallen utfördes på den östra sidan av vänthallen åtta väggmålningar med olika landskapsmotiv från Sverige. De är skapade av konstnärerna John Ericsson och Natan Johansson. Saltoluokta med Stora Sjöfallet är motivet på den första målningen från norr.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]