Saltrum

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Saltrum, även kallat saltkammare, är ett rum som invändigt är beklätt med salt. Saltrum är en modern ersättning för den salta miljön i en saltgruva och används för att behandla lungsjukdomar hos människor och djur. Förutom att rummet invändigt är beklätt med salt kan också en saltgenerator finnas. Den matar in mikroskopiskt finfördelad salt i rummet. Saltrum är en relativt ny företeelse i väst, men i Östeuropa har man använt saltrum länge. I Finland, där de första saltrummen inledde sin verksamhet fanns det 2007 omkring 60 saltrum.[1].

Haloterapi[redigera | redigera wikitext]

Behandlingsmetoden kallas haloterapi. Halos är det grekiska ordet för salt. Ordet saltrumsbehandling kan användas och betyder samma sak som haloterapi.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Historiskt sett började man behandla människor i saltgruvor då man upptäckte att de som arbetar i saltgruvan inte blev lungsjuka i samma omfattning som andra[källa behövs]. Det var personer med kroniska sjukdomar som KOL, Astma, bronkiell hyperreaktivitet (BHR) som behandlades i saltgruvorna. Under andra världskriget upptäckte den tyske läkaren Dr. Karl Hermann Spannagel, då saltgruvor fick tjäna som skyddsrum, att de astmasjuka fick lindring för sina besvär[2].

Behandling och effektivitet[redigera | redigera wikitext]

Personer med lung- och hudsjukdomar samt de som vill ha friskvård i förebyggande syfte kan behandlas med saltrum; så även hundar, katter och hästar [källa behövs]. Dr Jouni Hedman vid avdelningen för lungsjukdomar, Södra Karelens centralsjukhus i Villmanstrand i Finland har gjort en ingående studie som hävdar att haloterapi inte ska ses som så kallad alternativmedicin, utan möjligen ett komplement till konventionell medicinering[3] och konstaterar att saltrumsbehandling inte har någon inverkan om astman hålls i balans med hjälp av medicinbehandling eller om astmasymptomen är relativt nya. Hedman konstaterar även att saltrumsbehandling inte kan ersätta antiinflammatorisk medicinering. Medicinbehandlingen av astma har gjort så stora framsteg under 1900-talets sista decennier att man kan ifrågasätta behovet av alternativa vårdformer.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Saltrummet hjälper endast en del av astmatikerna, Sari Sakala i Hyvä Hengitys 6/2007[död länk]
  2. ^ ”Stanovení endogenního kortizolu u dìtí”. Stanovení endogenního kortizolu u dìtí. Labor Aktuell. Arkiverad från originalet den 20 mars 2012. https://web.archive.org/web/20120320182946/http://www.roche-diagnostics.cz/download/prolekare/endog_kortizol_deti_web_June08.pdf. Läst 9 september 2012. 
  3. ^ Dr. Jouni Hedmans studie (PDF)

The new england journal of medicine Chervinskaya AV, Zilber NA. Halotherapy for treatment of respiratory diseases. Journal of Aerosol Medicine 1995