Saltverk

Från Wikipedia

Saltverk (med en äldre benämning saltsjuderi), är anläggningar som producerar koksalt genom att koka saltvatten i öppna grytor. När vattnet kokats bort, återstår saltet.

I Sven Rinmans "Bergverkslexikon" beskrivs att det på 1700-talet fanns berömda saltsjuderier i Nederländerna, Tyskland, England, Skottland, Irland och Norge. I Sverige förekom enligt samma källa försök att med saltsjudning utvinna salt ur havsvatten, men på grund av den låga salthalten i vattnet var de utan ekonomisk framgång och ledde endast till några enstaka anläggningar för husbehov.

Saltsjuderierna användes även för att raffinera råsalt som importerats, vilket skedde genom att saltet löstes upp i vattnet och sedan kokades igen.

Ett saltsjuderi anlades 1686 i Danviken, Stockholm, men lades ner efter bara några år på grund av för dålig lönsamhet. Huset byggdes istället om till Danviks dårhus.[1]

Det finns en lång tradition av saltsjudning på Læsø(da) i Danmark. Där förekommer en förhöjd salthalt på flera ställen i ytligt grundvatten nära strandlinjen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]