Saltverk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Saltverk (med en äldre benämning saltsjuderi), är anläggningar som producerar koksalt genom att koka saltvatten i öppna grytor. När vattnet kokats bort, återstår saltet. Saltsjuderierna användes även för att raffinera råsalt som importerats från andra länder, vilket skedde genom att saltet löstes upp i vattnet och sedan kokades igen. En modern variant är salinen.

I Sven Rinmans "Bergverkslexikon" beskrivs att det på 1700-talet fanns berömda saltsjuderier i Holland, Tyskland, England, Skottland, Irland och Norge. I Sverige förekom enligt samma källa försök att med saltsjudning utvinna salt ur havsvatten, men på grund av den låga salthalten i de svenska vattnen var de utan ekonomisk framgång och ledde endast till några enstaka anläggningar för husbehov.

Ett saltsjuderi anlades 1686 i Danviken, Stockholm, men lades ner efter bara några år på grund av för dålig lönsamhet. Huset byggdes istället om till Danviks dårhus.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Henriksborg”. Nacka kommun. http://infobank.nacka.se/ext/Kultur/Nackas_historia/nacka_genom_tiderna/Platser/html/henriksborg.html. Läst 10 december 2016. 

Se även[redigera | redigera wikitext]