Hoppa till innehållet

Samåkning

Från Wikipedia
En jämförelse av 73 pendlare i Atlanta, Georgia som kör egna bilar, eller åker buss och i bilpool.

Samåkning innebär att två eller flera personer reser delar av eller hel sträcka i samma fordon. Samåkning ger minskad bränsleåtgång och mindre CO2-utsläpp per person samt mindre trängsel på vägar. Begreppet samåkning syftar främst på resor med personbilar[1], men även resande tillsammans med andra i kollektivtrafik, exempelvis buss, kan medföra minskade utsläpp och bidra till mindre trängsel på vägarna.

Organiserad form av samåkning finns i många länder och har funnits i Sverige åtminstone sedan 1980-talet. Med internet och olika mobilappar har samåkning blivit enklare att administrera.

Lagar i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Den statliga utredningen SOU 2016:86 “Taxi och samåkning – i dag, i morgon och i övermorgon” fastslår att samåkning är och bör vara något som sker mellan personer i deras egenskap av privatpersoner och utan möjlighet att göra ekonomisk vinst [2].

Samåkningsdagen[redigera | redigera wikitext]

Den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen har instiftat "samåkningsdagen" som uppmärksammas varje år[3]. Dagen heter "The International Ridesharing Day" på engelska [3]. Syftet med samåkningsdagen är att lyfta fram tre faktorer med samåkning – miljöaspekten, ekonomin och gemenskapen[4].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]